Dagens PS

Återkallelse: BMW:s elbilar kan fatta eld

omslagsbild bmw ix m60 återkallelse
BMW iX M60 är en av bilarna som omfattas av återkallelsen. (Foto: Karl Cajmatz)
Karl Cajmatz
Karl Cajmatz
Uppdaterad: 05 aug. 2022Publicerad: 04 aug. 2022

BMW:s elektrifieringsambitioner har drabbats av ett bakslag – modellerna iX och i4 återkallas. Batterierna i bilar tillverkade under en niomånadersperiod, från hösten förra året till den här sommaren, misstänks ha skador som i värsta fall kan leda till bränder.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är alltså inte bilarnas kontroversiella frontstycken som föranleder återkallelsen. Man skulle annars kunna tänka sig att bävertändernas distraktionsförmåga innebär en viss risk i trafiken.

Underleverantör som är expert på brinnande batterier

Felet består i att en av batteriets komponenter kan ha kommit till skada under tillverkningsprocessen, vilket i sin tur gjort att batteriets insida riskerar att ta in föroreningar som kan orsaka bränder.

Batteriproducenten heter Samsung, ett företag som är väl bekant med batteribränder. Mobiltelefonen Samsung Note 7:s eldfängda beskaffenhet påminns vi ännu om varje gång vi sätter oss på ett flygplan.

Vilka BMW-modeller omfattas av återkallelsen?

Det är som sagt modellerna iX och i4 som inkluderas i återkallelsen. Närmare bestämt rör det sig om exemplar av iX 50 xDrive, iX M60, i4 eDrive40 och i4 M50.

Återkallelsen omfattar 56 och 27 exemplar av stadsjeepen iX respektive sedanen i4. Det betyder att man totalt återkallar blygsamma 83 bilar, samtliga av vilka har sålts i Förenta staterna.

Eftersom inte alla incidenter som ligger till grund för återkallelsen har ägt rum i USA, är det emellertid inte omöjligt att BMW snart återkallar bilar även här. De berörda bilarna har trots allt tillverkats under ett förhållandevis långt tidsspann, då man rimligtvis borde ha hunnit skruva ihop fler än några tiotals bilar.

ANNONS

Man ska ha i åtanke att rådande problem föranleder en tämligen dyr åtgärd, som BMW har goda skäl att inte göra i onödan. När det kommer till det stämningsivriga folket i väst tar man sannolikt det säkra före det osäkra.

Vad man ska göra om man har en BMW i4 eller iX

Ifall man äger någon av de återkallade BMW-modellerna ska man kontrollera när den är producerad. De defekta bilarna är producerade mellan den 22:a november 2021 och den 30:e juli i år. Misstänker man att ens egen bil riskerar att fatta eld bör man kontakta sin BMW-återförsäljare.

BMW uppmanar amerikanska ägare av påverkade exemplar att parkera bilarna utomhus, och att varken köra eller ladda dem, så även detta kan vara ett hett tips för alla som misstänker sig vara drabbade.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Karl Cajmatz
Karl Cajmatz

Redaktör på Högsta Växeln.

Karl Cajmatz
Karl Cajmatz

Redaktör på Högsta Växeln.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS