Som ett brev på posten drabbas Florida årligen av orkaner någon gång mellan juni och november – orkansäsongen. Detta resulterar i att miljontals människor tvingas evakuera, något de ofta använder sina bilar till. Nu vill en amerikansk senator förbjuda elbilar från att fly undan orkaner.

ANNONS

Som man kan föreställa sig innebär massevakueringar milslånga köer, något som gör att det inte är ovanligt att man tillåter bilkörning i vägrenen samt även kan ändra färdriktningen på motorvägen.

Det är i dessa köer som republikanen Jonathan Martin vill förbjuda elbilar från att vistas i då de löper risken att få slut på batteri vilket gör att de hamnar i vägen.

En elbil förbrukar dock extremt lite el vid ”tomgång”, att jämföra med en bil med förbränningsmotor. som drar förhållandevis mycket.

Det rapporterar Clean Technica.

Att förbjuda elbilar går emot utbyggnad av infrastruktur

Senator Jonathan Martin var på ett möte med Floridas motsvarighet till Transportstyrelsen då han uttryckte sina tankar kring att förbjuda elbilar från att evakuera.

ANNONS
ANNONS

Den republikanska senatorn fick till svar av chefen för Floridas transportstyrelse att han ansåg att oavsett om man kör elbil eller fossilbil ska man få samma nivå av stöd vid en evakuering.

Florida ska få motsvarande två miljarder kronor till att bygga ut infrastrukturen för elbilar, något som Martin inte stöttade.

I dagsläget har Florida 203 094 elbilar, en andel på cirka en procent; totalt finns det drygt 19 miljoner bilar i den soliga staten.

Än så länge har ingen officiell motion lämnats in.

Ett återkommande problem

Tesla har ökat räckvidden på sina kunders bilar i Florida under evakueringar, något de kan göra trådlöst.

ANNONS
ANNONS

Elbilar har även använts till att driva hus när det varit strömavbrott till följd av orkaner, något som underlättat både räddningsarbete och liknande.

Att vissa amerikanska politiker anser att elbilar ska förbjudas från att evakueras pekar på hur långt landet har kvar när det kommer till elektrifiering.

 Läs även: Schweiz kan komma att förbjuda elbilar [Dagens PS]