Dagens PS

7 miljarder – notan för Volvos avgasfel

Verkstadsjätten Volvos vd Martin Lundstedt. (Foto: TT)
Verkstadsjätten Volvos vd Martin Lundstedt. (Foto: TT)
Dagens PS
Dagens PS
Uppdaterad: 04 jan. 2019Publicerad: 04 jan. 2019

Verkstadsbolaget Volvo reserverar 7 miljarder kronor i fjärde kvartalet för uppskattade kostnader avseende hantering av en åldrande komponent i avgasefterbehandlingssystemet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bolaget har tidigare meddelat att man har upptäckt att en komponent i avgasefterbehandlingssystemet som används på vissa marknader och modeller kan åldras i förtid, vilket leder till försämrad prestanda avseende utsläppskontroll.

“De uppskattade kostnaderna baseras på flera faktorer såsom tester av fordon, statistisk analys och dialoger med berörda myndigheter. Nästa steg är att i samråd med berörda myndigheter fastställa hur problemet med komponenten som kan åldras i förtid ska åtgärdas i berörda fordon”, skriver Volvo i ett pressmeddelande.

Bolaget uppger vidare: “det för tidiga åldrandet av komponenten utgör inget produktsäkerhetsproblem och påverkar inte heller fordonets eller motorns prestanda negativt på andra områden än utsläppskontrollen. Försämringen är en konsekvens av ett materialproblem som uppstår över tid. Alla motorer och fordon som är utrustade med komponenten möter utsläppskraven vid leverans”.

Reserveringen kommer att påverka rörelseresultatet för det fjärde kvartalet 2018. Den negativa kassaflödeseffekten kommer börja under 2019 och gradvis öka under de kommande åren, skriver Volvo.

Läs även: Di: Volvos besked kan bli våt filt  >

Läs vidare: Missen sänker INTE Volvos kreditbetyg  >

ANNONS
ANNONS
Dagens PS
Dagens PS

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

Dagens PS
Dagens PS

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

ANNONS
Helt elektriska BMW i5 är äntligen här!
bmw logo

Föreställ dig ljuden, dofterna, känslan. De futuristiska tonerna som välkomnar, ljusdesignen som leker över interiören och ergonomiskt utformade säten som sätter dig på första parkett. Minsta detalj är som gjord för att du ska må bra. Barnslig förväntan möter vuxen elegans i nya, helt elektriska BMW i5. Luta dig tillbaka och njut av den imponerande räckvidden, innovativa tekniken och iögonfallande designen. Välkommen in till din närmaste återförsäljare för en provkörning.

Boka provkörning
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS