En tysk hackare uppger att han lyckats kapa mer än 25 Teslabilar i 13 olika länder.
En sårbarhet gör att David Colombo, 19, kan låsa upp och starta bilarna och inaktivera säkerhetssystemen, uppger Fortune och Bloomberg.
– Det kan vara ganska farligt, säger hackaren på Twitter.

ANNONS

Mer än 25 ägare av Teslabilar i 13 olika länder har fått sina bilar hackade av en tysk IT-specialist. Hackningen har skett i ett gott syfte för att visa att Teslas system har stora och farliga sårbarheter. Samtidigt uppger Colombo att det är ägarnas eget fel och att det inte är Teslas infrastruktur som är problemet.

Vill att felet ska fixas

– Jag vill att allt det här ska fixas innan jag släpper de exakta detaljerna om vad det handlar om. Jag kan potentiellt sett öppna dörrarna, starta och köra de drabbade bilarna, uppger tysken David Colombo på Twitter.

Den 19-årige IT-specialisten ska ha hittat en sårbarhet i Tesla-bilarna som gör att han bland annat kan sätta på stereon, blinka med strålkastarna, låsa upp bilarna och starta dem. Han kan även se bilens exakta position och om föraren är i närheten.

– Nej, jag kan inte ingripa med någon som kör (annat än att starta musik på maxvolym eller blinkande ljus) och jag kan inte heller köra dessa Teslas på distans, skriver han som svar på frågor från journalister.

Har kontaktat Tesla

Enligt vad han själv uppger ska det vara ett mindre antal bilar globalt sett som är drabbade. David Colombo har kontaktat Teslas säkerhetsteam för att upplysa dem om sårbarheterna i bilarna. De ska ha bekräftat att de börjat titta på hans uppgifter.

ANNONS
ANNONS

Tidigt i morse ska flera tredjepartsappar som använder Teslas API:er ha slutat att fungera, då inloggningsuppgifterna gått ut, något som eventuellt har samband med problemen. Tesla har ännu inte lämnat någon officiell kommentar till uppgifterna.

Enligt hackarens egna uppgifter kan han bland annat se bilens position och stänga av övervakningssystemet Sentry Mode. Foto: Maths Nilsson