Dagens PS

Youtube förbjuder antivaccin-budskap och konton

vaccin barn
Nu förbjuder Youtube desinformation kring vaccin och blockerar konton. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 22 nov. 2021Publicerad: 30 sep. 2021

Nu förbjuder Google-ägda Youtube antivaccin-budskap och stänger ner konton med vaccinmotståndare. Förbudet gäller samtliga vacciner som är godkända av WHO och lokala hälsomyndigheter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Youtube uppgav på onsdagen att man kommer gå hårt mot desinformation som inte bara gäller vaccin mot covid-19 utan anti-vaccin budskap kring alla vacciner som anser vara säkra av Världshälsoorganisationen och lokala hälsomyndigheter, skriver CNBC.

Trots att många medieföretag har sagt sedan pandemin att man arbetar mot felaktig information om coronaviruset så har desinformation fortsatt att läggas upp på plattformarna.

Kommer blockera videor

Fram tills nu har Youtube förbjudit material som uppgett att vaccin mot coronaviruset var ineffektivt eller farligt. Enligt den nya policyn kommer plattformen att blockera videor som sprider felaktig information om vaccin som till exempel skyddar mot mässling och röda hund.

Som en del i det arbetet uppgav Youtube att man tagit bort sidor som är kopplade till högprofilerade vaccinmotståndare som Joseph Mercola, Erin Elizabeth, Sherri Tenpenny och Children’s Health Defense Fund.

Enbart under det senaste året har Youtube tagit bort 130 000 videor som har brutit mot covid-vaccinpolicyn.

“Vi har stadigt sett falska påståenden om vaccinerna mot coronaviruset som faller över till desinformation om vacciner i allmänhet, så nu har vi kommit till en punkt där det är viktigare än någonsin att utöka arbetet vi började med covid-19 till andra vacciner,” säger företaget i ett uttalande.

Det finns dock undantag till de nya reglerna, uppger jätten, som bland annat tillåter videor om historiska vaccinframgångar och misslyckanden. Även personliga vittnesmål om vacciner kommer tillåtas, “så länge de inte visar ett mönster för att främja vaccinmotstånd.”

ANNONS

Läs även: YouTube Music kan utmana Spotify

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS