Vaccintillverkare förbereder vaccin mot fågelinfluensa

Uppdaterad: 20 mars 2023Publicerad: 20 mars 2023
Ett rekordstort antal fåglar har dött i det pågående utbrottet av fålelinfluensa och vaccintillverkare är beredda att tillverka vaccin för människor och jobbar även på vaccin för tamfåglar.
Ett rekordstort antal fåglar har dött i det pågående utbrottet av fålelinfluensa och vaccintillverkare är beredda att tillverka vaccin för människor och jobbar även på vaccin för tamfåglar. (Foto: TT)

Vaccintillverkare säger att de kan tillverka hundratals miljoner doser med vaccin mot fågelinfluensa inom några månader om det skulle behövas.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ett pågående utbrott av fågelinfluensa har dödat ett rekordstrort antal fåglar och smittat däggdjur, fortfarande är det dock ovanligt att människor smittas och risken för det är enligt globala hälsoexperter låg, det rapporterar Reuters.

Vaccin även för tamfåglar

Chefer vid GSK, Moderna och CSL Seqirus har sagt till Reuters att de redan håller på att utveckla vaccin till människor som fungerar mot den variant av fågelinfluensa som nu sprids.

Andra, exempelvis Sanofi, säger att de är beredda att påbörja produktion om det skulle behövas. Det förekommer även försök att utveckla ett vaccin för tamfåglar, marknaden för det skulle vara mycket större än den för människor.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Vaccinet öronmärkt för rika länder

Tyvärr är dock de flesta möjliga vaccindoserna öronmärkta för rikare länder som har långa kontrakt.

Trots att det står i många länders pandemiplaner att influensavaccin i första hand ska gå till de mest sårbara när tillgången är begränsad, vaccinerade många vaccin-rika länder under pandemin stora delar av sina befolkningar mot covid-19 innan de delade med sig av sina doser.

“Vi kan potentiellt ha ett mycket värre problem med vaccinhamstring och vaccinnationalism i ett influensautbrott än vad vi såg med covid,” säger Richard Hatchett till Reuters.

Han är vd för Coalition for Epidemic Preparedness Innovations, CEPI, som hjälper till att finansiera vaccinforskning.

10 procent ska gå till WHO

Ett internationellt regelverk för pandemisk influensa bestämmer att 10 procent av det globala utbudet av vaccin ska avsättas för Världshälsoorganisationen, WHO, till att dela med låg- och medelinkomstländer.

ANNONS

Efter covid-19-pandemin söker WHO garantier för 20 procent av den globala vaccintillgången för andra typer av pandemier.

WHO säger sig ha tecknat juridiskt bindande avtal med 14 vaccintillverkare för 10 procent av deras pandemiska influensavaccin, det handlar om både donerade doser och doser som ska köpas.

Enligt WHO håller mekanismer på att utvecklas för att länder ska kunna arbeta tillsammans och inte i konkurrens med varandra under en pandemi, det skriver Reuters.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Fågelinfluensan sprids: “Ett nytt krig”

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS