Dagens PS

Studie: Ny väg för smärtbehandling utan opioider

Forskare försöker hitta effektiva läkemedel mot smärta som inte är lika beroendeframkallande om opioider och nu kan de ha hittat en väg mot ny behandling
Forskare försöker hitta effektiva läkemedel mot smärta som inte är lika beroendeframkallande om opioider och nu kan de ha hittat en väg mot ny behandling. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 21 sep. 2023Publicerad: 21 sep. 2023

Forskare har kommit ett steg närmare möjligheten att utveckla ett effektivt smärtstillande läkemedel som inte är lika beroendeframkallande som opioider.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ibland skrivs opioider ut för smärtlindring men de är beroendeframkallande och innebär risk för missbruk och dödsfall på grund av överdosering, det skriver Newsweek.

Läkemedels- och narkotikaförgiftningar

År 2022 avled 519 personer i Sverige av narkotikarelaterade orsaker enligt det europeiska måttet Drug related deaths. Det är ett mått som inkluderar färre substanser än det nationella måttet läkemedels- och narkotikaförgiftningar, skriver Folkhälsomyndigheten.

Enligt det svenska måttet avled 860 personer av läkemedels- och narkotikaförgiftningar förra året, 43 procent var oavsiktliga överdoser, 34 procent var konstaterade självmord och i 23 procent av fallen har avsikt inte kunnat bedömas.

I USA dödade opioider, som heroin, och receptbelagda, syntetiska, opioider, som fentanyl, över 80 000 människor år 2021.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Mindre beroendeframkallande

Det här gör att forskare försöker hitta effektiva läkemedel mot smärta som inte är lika beroendeframkallande om opioider.

Ny indikerar en ny studie att forskare kan ha tagit ett steg mot att utveckla ett sådant läkemedel. De tittar på nya vägar för administrering av läkemedlet för att minska risken för beroende.

Forskare har nu identifierat en alternativ signalväg i hjärnan som lindrar smärta hos möss, även hos de djur som hade en tolerans mot de kraftfulla läkemedlen.

Den alternativa vägen kallas den ventrolaterala periakveduktala grå, och fungerar enligt studien som en “viktig korsning av system som kontrollerar smärta”.

Gav ingen abstinens

Forskare vet redan att smärta kan lindras om denna region stimuleras med vissa läkemedel, men det har hittills inte studerats särskilt väl.

ANNONS

När läkemedlet tog den alternativa vägen gav det smärtlindring men inte abstinens, det utlöste inte heller hjärnans belöningssystem.

“Vi fann att smärtlindring genom denna krets inte var förknippad med abstinenseffekter som vanligtvis förknippas med opioider”, säger Shivang Sullere till Newsweek.

Han är en av studiens författare och tidigare doktorand vid Committee on Neurobiology vid UChicago, och nu postdoktor vid Harvard Medical School.

Mindre risk för beroende

Opioider kan få hjärnans belöningssystem att översvämmas med ett överskott av dopamin och när det inte sker blir risken för beroende mindre.

“Ändringar av förskrivning av opioider, tillgången till naloxon för att behandla individer som upplever överdoser och förbättrad folkbildning hjälper alla, men dödssiffran fortsätter att stiga”, säger Daniel McGehee till Newsweek.

Han är professor i anestesi och intensivvård vid UChicago och en av författarna till den nya studien.

Hittills har dock inget smärtlindrande läkemedel hittats som behandlar smärta lika effektivt som opioider.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Fentanyl dödar allt fler i USA Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS