Dagens PS

Scandinavian Real Heart utvecklar unikt artificiellt hjärta

"Det som gör vårt artificiella hjärta helt unikt i världen är att det imiterar det naturliga hjärtats funktioner", säger Scandinavian Real Hearts vd Ina Laura Perkins om bolagets artificiella hjärta
"Det som gör vårt artificiella hjärta helt unikt i världen är att det imiterar det naturliga hjärtats funktioner", säger Scandinavian Real Hearts vd Ina Laura Perkins om bolagets artificiella hjärta. (Foto: Medtech4Health)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 19 jan. 2022Publicerad: 19 jan. 2022

Medtech4Health har beviljat kompetensförstärkningsmedel till Scandinavian Real Heart som utvecklar världens första artificiella fyrkammarhjärta.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var år 1999 som Azad Najar, läkare vid Västerås sjukhus, började skissa på ett artificiellt hjärta som imiterar ett riktigt hjärta. Tillsammans med två affärspartners grundade han bolaget Scandinavian Real Heart år 2007. Nu har man endast något år kvar till klinisk testning och planen är att finnas på marknaden till år 2025.

Medtech4Health finansieras av regeringen via Vinnova och arbetar för att fler medicintekniska lösningar och idéer ska användas inom i vården och därmed vara till nytta för patienter.

Hjärtsvikt drabbar många

Cirka två miljoner människor världen över dör varje år av hjärtsvikt. Cirka 7 000 hjärttransplantationer görs varje år världen över men många fler hjärtan behövs. Man uppskattar att 64 miljoner människor i världen lider av avancerad hjärtsvikt.

I Sverige dör tio personer av hjärtsvikt varje dag. I dag är en hjärttransplantation det enda som kan rädda de här människorna, men i Sverige finns det inte tillräckligt med organ för att rädda dem. De organ som finns räcker endast till 2 procent. Ett fungerande artificiellt hjärta skulle kunna rädda många fler.

Unikt artificiellt hjärta

“Det som gör vårt artificiella hjärta helt unikt i världen är att det imiterar det naturliga hjärtats funktioner och pumpar runt blodet i kroppen på ungefär samma sätt. Det finns ingen annan lösning i världen som klarar det idag. Vårt mål är att ge användaren så stor frihet som möjligt. Systemet är helt mobilt, det är litet och tyst, har låg vikt och lång batteritid. Syftet är också att minska risken för stroke, blödning och anemi, vilket är vanligt förekommande biverkningar vid behandling med dagens hjärtpumpar”, säger Scandinavian Real Hearts vd Ina Laura Perkins i ett pressmeddelande.

Teamet på Scandinavian Real Heart samarbetar med forskare, läkare, kirurger och specialister från hela världen.

Läs mer: Svenska Xvivos teknik vid transplantation av grishjärta

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS