Analysbyrån Deep Knowledge Analytics har genom att titta på 114 variabler analyserat hur olika städer i världen har hanterat pandemin.
Rapport: Så hanterade världens städer pandemin


Mest läst i kategorin
Vissa länder har hanterat pandemin bättre än andra och detsamma gäller städer, den Londonbaserade analysbyrån Deep Knowledge Analytics, DKA, har med hjälp av 114 variabler i fem kategorier analyserat 72 städers sätt att hantera pandemin och rankat de 50 bästa städerna med poäng. Det skriver CNBC.
De fem kategorierna som har undersökts är ekonomisk motståndskraft, styrning, sjukvård, karantäner och vaccinationer, totalt har DKA analyserat 8 200 datapunkter och tittat på allt från karantänregler till ekonomiska stödpaket till invånarna. Analysen har resulterat i rapporten Covid-19 City Safety Ranking Q2/2021.
Sammanfattningsvis visar DKA:s rapport att pandemin avslöjade dålig koordination mellan nationella regeringar och lokala myndigheter. Den visar att ingen stad hade den sjukvårdskapacitet som behövdes för att hantera pandemin och att länder världen över hanterade pandemin mer individuellt än kollektivt.
Stockholm på plats 26
Genomsnittspoängen bland de rankade städerna ligger på 55,36 av 100 möjliga poäng, vilket innebär att alla städer skulle kunna bli bättre.
Den stad, som enligt DKA:s ranking har hanterat pandemin allra bäst är Abu Dhabi, som i rankingen får 73,16 poäng. Det är också den stad som har högst vaccinationsgrad. Nummer två på rankinglistan är Singapore, med 71,69 poäng och den stad som är nummer ett när det gäller ekonomisk motståndskraft. Seul hamnar på plats nummer tre, med 71,41 poäng och är den stad som enligt rankingen är nummer ett när det gäller hantering av sjukvården.
Stockholm hamnar på plats 26, med 58,92 poäng. Det kan jämföras med Köpenhamn, som hamnar på plats 15 med 62,93 och Helsingfors på plats 21, med 60,26. Oslo hamnar efter Stockholm, på plats 28 med 58,62 poäng.
Lissabon hamnar sist
London och New York hamnar båda högre upp än Stockholm på listan, på plats 11 respektive 17. Sist på rankinglistan hamnar Ankara, på plats 48 och Bucharest, på plats 49. Allra sist på rankinglistan, på plats 50, hamnar Lissabon, med poängen 50,37.
Lissabons jumbopacering beror på att vaccinationerna hade svårt att komma igång under första halvåret 2021. Nu har dock Portugal en av de högsta vaccinationsgraderna i världen, 86 procent av landets befolkning har fått två doser vaccin, detta enligt John Hopkins Coronavirus Resource Center.
Bland de 72 städer som analyserats men som inte hamnat på rankinglistan finns Istanbul, Johannesburg, Bangkok, New Delhi, Cairo, Mexico City och Bagdad.
Viktigt agera tidigt och snabbt
Enligt DKA:s direktör, Alexei Cresniov, har de städer som rankar högt på listan alla agerat tidigt och snabbt. De länder som redan hade insatsplaner på grund av andra hälsokriser, som exempelvis Förenade Arabemiraten, Singapore och Sydkorea, var enligt rapporten bättre förberedda att hantera pandemin.
Enligt Alexei Cresniov hade dock Italien en pandemiplan, men misslyckades med att genomföra den. De städer som hade kontraktsspårning på plats, eller som snabbt utvecklade teknik för kontraktsspårning, telemedicin och distributin av vaccin hamnade högt upp på listan, liksom storstadsområden med auktoritära regeringar eller på platser där strikta åtgärder för att bekämpa pandemin implementerades.
Viktigt lita på myndigheter
Alexei Cresniov säger till CNBC att i: “de senare stadierna är det viktigaste balansen … mellan nedstängning och resurser för din befolkning,” Han tillägger att nedstängningarna började misslyckas när de ekonomiska och psykologiska skadorna ökade.
Slutligen har befolkningar som litar på sina lokala myndigheter klarat pandemin bättre, menar Alexei Cresniov, något som är uppenbart i Abu Dhabi, liksom i Asien generellt.
Läs mer: Sverige – medelstor framgång i kampen mot covid

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.