Oncorena tillförs ett kapitaltillskott om 66 miljoner kronor och kan enligt överenskommelse framöver tillföras ytterligare 94 miljoner kronor.

ANNONS

Det svenska läkemedelsbolaget Oncorena AB utvecklar en behandling för patienter med avancerad njurcancer. Behandlingen är baserad på forskning gjord vid Göteborgs universitet. Bolaget tillförs ett kapitaltillskott om 66 miljoner kronor av en av dess största aktieägare, HealthCap, samt två nya investerare, Linc AB och Fåhraeus Startup and Growth AB.

HealthCap är ett av de största riskkapitalbolagen inom Life Science och en av Oncorenas största aktieägare. Investmentbolaget Linc AB investerar i produktorienterade bolag inom den nordiska Life Science-industrin, främst i läkemedels- och medicinteknikbolag. Fåhraeus Startup and Growth AB är en nystartad riskkapitalfond med fokus på att investera tidigt i bolag inom Life Science och tech.

Ska användas till klinisk studie

Kapitaltillskottet på 66 miljoner kronor ska främst användas till finansiering av den första delen av Oncorenas kliniska fas 1/2-studie med orellanin på patienter med avancerad njurcancer som genomgår dialys. Om den första delen av fas 1/2-studien ger positiva resultat har HealthCap, Linc AB och Fåhraeus Startup för avsikt att investera ytterligare 94 miljoner kronor i den andra delen av studien.

Finansieringen förutsätter godkännande på Oncorenas extra bolagsstämma i januari 2022.

”Det är glädjande att meddela att Oncorena går in i sin nya fas med tre starka Life Science-investerare med ett kapitaltillskott på upp till sammanlagt 160 miljoner kronor i en Serie A-runda. Med finansieringen på plats kan Oncorena nu fokusera på att exploatera potentialen i bolagets innovation inom njurcancer, utveckla bolaget vidare och accelerera tillväxtresan”, säger Oncorenas styrelseordförande Andreas Segerros i ett pressmeddelande.

Kraftiga antitumöreffekter

Läkemedelsverket godkände tidigare i år Oncorenas första kliniska prövning av orellanin på patienter med avancerad njurcancer som genomgår dialys. Ämnet orellanin har en unik verkningsmekanism som i olika prekliniska modeller har visat sig ge specifika och kraftiga antitumöreffekter på avancerad njurcancer.

ANNONS
ANNONS

”Vi är tacksamma för kapitaltillskottet som möjliggör viktiga och nödvändiga kliniska resultat som blir avgörande för Oncorenas fortsatta kliniska utveckling av orellanin och nya satsningar inom området njurcancer. Vi hoppas också att resultaten från den kommande kliniska studien kommer att bli till stor gagn för patienter i framtiden”, säger M.D., Ph.D. och vd för Oncorena Lars Grundemar i pressmeddelandet.

Läs mer: Bico förvärvar det amerikanska mjukvarubolaget Biosero [Dagens PS]