Sedan omikronvarianten uppstod löper flygpassagerare två eller tre gånger så stor risk att smittas av covid-19 under en flygtur.

ANNONS

Inom några veckor kommer troligtvis omikronvarianten vara den dominerande coronavirusvarianten, i USA står den redan för 70 procent av de nya fallen. David Powell, läkare och medicinsk rådgivare till International Air Transport Association, IATA, menar att business class kan vara säkrare än ekonomiklass, som är tätare packad. Det skriver Bloomberg.

Han menar att flygpassagerare bör undvika närkontakt och att ta i ytor som ofta berörs, samt att passagerare som sitter bredvid varandra inte bör ta av sig munskyddet samtidigt under måltider.

Risken för två människor som bär munskydd att smitta varandra är minimal, om en av dem tar av sitt munskydd är risken att den personen ska smitta och bli smittad större. Om båda tar av munskyddet är risken att de smittar varandra så klart stor.

Fortfarande lägre smittorisk i flygplan

Smittorisken i ett passagerarplan är fortfarande mindre än den är på platser på marken som är fulla med folk, som exempelvis köpcentrum, detta tack vare de sjukhusklassade luftfilter som finns i moderna passagerarjetplan. På flygplan tenderar dessutom regler om munskydd att tillämpas strikt.

Vaccin är bästa skyddet

Det största skydd mot att bli smittad av covid-19 är att vaccinera sig samt att ta en påfyllnadsdos när det är möjligt. Det skydd du får genom att använda ett extra munskydd eller genom att inte flyga alls är troligtvis till mindre nytta än att vara fullvaccinerad med påfyllnadsdos, tror David Powell.

Hur säkert är det då för en frisk person att sitta i ett flygplan om någon som är smittad med omikron finns med på planet?

ANNONS
ANNONS

”Det är ett slutet utrymme, men det är en läckande låda, och vi trycksätter den genom att sätta ett enormt luftflöde i ena änden av den och sedan ha en avgasventil ut i andra änden. Så du sitter i en miljö med mycket högt flöde. Det är ett slutet utrymme, men det ropar inte ”risk” för mig”, säger David Powell till Bloomberg.

Läs mer: Omikron trivs bättre i luftvägarna än i lungorna [Dagens PS]