Dagens PS

Nytt verktyg för innovatörer och forskare inom medicinteknik

Per Hallberg Umeå universitet
"Vi såg ett behov av att steg för steg hjälpa innovatörer med att få ut sin idé till marknaden och nu erbjuder vi ett enkelt verktyg", säger Per Hallberg vid Umeå universitet som varit med och tagit fram verktyget som nu lanseras. (Foto: Mattias Pettersson)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 27 okt. 2021Publicerad: 27 okt. 2021

Nu lanseras ett nytt digitalt verktyg som ska gynna medicintekniska innovatörer som saknar erfarenhet av affärsutveckling och kommersialisering.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Umeå universitet har i samarbete med Region Västerbotten och Luleå tekniska universitet samt med stöd från Tillväxtverket och MedTech4Health tagit fram ett nytt digitalt verktyg för att gynna medicintekniska innovatörer. Nu lanseras verktyget.

“Vi såg ett behov av att steg för steg hjälpa innovatörer med att få ut sin idé till marknaden och nu erbjuder vi ett enkelt verktyg”, säger Per Hallberg i ett pressmeddelande. Han är docent i medicinteknik vid Umeå universitet och chef för forskningsinfrastrukturen MT-FoU vid Norrlands Universitetssjukhus.

Kan ta upp till 15 år

Enligt forskning kan innovationer inom medicinteknik förbättra det kliniska utfallet och är nödvändiga för att effektivisera vården, men det kan i dag ta upp till 15 år för en medicinteknisk produkt att komma ut på marknaden och forskare saknar ofta kunskap om de regulatoriska utmaningar som ska besegras för att affärsutveckla idéer.

I samarbete med Region Västerbotten, Luleå tekniska universitet, centrumbildningen CMTF och med stöd från Tillväxtverket och innovationsprogrammet MedTech4Health har Umeå universitet tagit fram verktyget som är webbasrat och har ett användarvänligt gränssnitt.

Ger överskådlig bild av processen

Verktyget riktar sig främst till dem som saknar tidigare erfarenhet av kommersialisering och företagsutveckling och det användarvänliga gränssnittet gör det lätt att få en överskådlig bild av processen och minimerar risken att viktiga steg missas.

Mer än 20 års erfarenhet av medicinteknisk forskning och utveckling finns bakom initiativet och modellen har tagits fram i samarbete med forskningsprojekt samt företag som har produkter i olika utvecklingsfaser.

ANNONS

Ska nu spridas nationellt

“Vi saknade en överskådlig modell för att täcka behovet av en mer integrerad och konkret innovationsmodell och som hjälper till att korta ner tidsramen. Med det här verktyget underlättar vi processen för forskare och innovatörer och hjälper till att få ut fler innovationer på marknaden”, säger Per Hallberg i pressmeddelandet.

Han berättar att syftet nu är att sprida verktyget nationellt för att främja medicintekniska innovatörer i deras arbete. Han tillägger att verktyget även kan ge innovationskontor och finansiärer stöd i sin verksamhet.

Läs mer: Danderyds sjukhus startar unikt labb för klinisk AI-forskning

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS