I dag, onsdag, börjar rättegången mot Paolo Macchiarini, läkaren som opererade in syntetiska luftstrupar i tre patienter som senare avled.

ANNONS

Kirurgen Paolo Macchiarini står åtalad för grov misshandel och överåklagare Mikael Björk menar att han har visat ”särskild hänsynslöshet och råhet”, det rapporterar Dagens Nyheter.

Åtalet mot Paolo Macchiarini väcktes 2020, det handlar om tre fall av grov misshandel, alternativt vållande till kroppsskada och det räknas som grova brott. Enligt åtalet var metoden att använda luftstrupar av plast helt oprövad.

Luftstruparna av plast fungerade inte

Förhoppningen var att luftstruparna av plast, men hjälp av patienternas egna stamceller, skulle förvandlas till fungerande luftstrupar, vilket de inte gjorde och patienterna avled.

Enligt åtalet begick Paolo Macchiarini gärningarna med uppsåt och eftersom de orsakade långvarigt, svårt lidande för patienterna har han visat ”särskild hänsynslöshet och råhet”, skriver DN.

Operationerna bröt mot lagen

Åklagaren menar att Paolo Macchiarini utfört operationerna ”helt i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet”, skriver SVT. Enligt åklagaren bröt operationerna mot lagen eftersom de varken räknas som forskning eller som sjukvård.

Paolo Macchiarini själv anser att han är oskyldig till alla anklagelser och SVT skriver att han hävdar att ledningen för Karolinska sjukhuset deltog i besluten och hade full kännedom om den metod som skulle användas, hans försvarare Björn Hurtig menar att arbetsgivaren ska hållas ansvarig.

Första brottsutredningen lades ned

SVT rapporterar att det är ovanligt att ett misstänkt brott inom vården leder till åtal, och den första brottsutredningen mot Paolo Macchiarini, om vållande till annans död, lades ned på grund av brist på bevis.

TV4 skriver att flera utredningar har fastslagit att omfattande fel har begåtts både av Paolo Macchiarini och av Karolinska sjukhuset.

ANNONS
ANNONS

Rättegången beräknas pågå till och med den 23 maj.

Intresserad av Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Skattefuskare städade på Karolinska sjukhuset [Dagens PS]