Dagens PS

Kritiken mot Sverige var överdriven

Preben Aavitsland, Norges motsvarighet till statsepidemiolog sedan hösten 2022. Han tror att Sverige kritiserades så hårt under pandemin för att alla var osäkra på hur de skulle göra och Sverige gick mot strömmen
Preben Aavitsland, Norges motsvarighet till statsepidemiolog sedan hösten 2022, tror att Sverige kritiserades så hårt under pandemin för att alla var osäkra på hur de skulle göra och Sverige gick mot strömmen. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 14 mars 2023Publicerad: 14 mars 2023

Nu diskuteras åter Sveriges hantering av pandemin eftersom SCB:s beräkningar visat att Sverige hade lägst överdödlighet i Europa under pandemins första tre år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Statistiska centralbyrån, SCB:s siffror om Sveriges överdödlighet under pandemin har fått spridning i hela världen, även i våra nordiska grannländer, det rapporterar Svenska Dagbladet.

Inte tagit hänsyn till åldersstrukturen

Mika Salminen, som var Finlands motsvarighet till statsepidemiolog under större delen av pandemin, konstaterar att skillnaderna mellan de nordiska länderna blir mindre om man tar hänsyn till åldersstrukturen.

Preben Aavitsland tog över jobbet som Norges motsvarighet till statsepidemiolog förra hösten. Han menar att överdödlighet kan räknas fram på flera sätt och påtalar att alla nordiska länder hade lägre överdödlighet mellan 2020 och 2022 än de flesta andra europeiska länder, oavsett hur man räknar.

Nedstängningar

Han tror att nedstängningar av skolor och barnomsorg i Norge kanske hade viss effekt, men att biverkningarna och kostnaderna blev stora.

Mika Salminen säger att de i Finland agerade utifrån försiktighetsprincipen och inväntade inte data om huruvida en åtgärd hade effekt och att det i dag är svårt att veta vilka effekter nedstängningar hade.

Alla nordiska länder klarade sig ganska bra under pandemin, varför är svårt att veta. Att folk hade råd att stanna hemma när de var sjuka, möjlighet att jobba hemifrån och att vi har hög tilltro till myndigheter och fungerande samhällen har troligtvis spelat in.

ANNONS

Överdriven kritik mot Sverige

Både Preben Aavitsland och Mika Salminen tycker att kritiken mot Sveriges strategi under pandemin har varit överdriven.

Preben Aavitsland tror att anledningen till att Sverige kritiserades så hårt kan vara att alla var osäkra på hur pandemin skulle hanteras, men alla valde ändå hårda nedstängningar.

”Sverige blev kontrasten som de inte önskade sig. Sverige undergrävde deras mantra om att vi inte hade något val, och tvingade dem att förklara för sina invånare varför de handlade som de gjorde. För dessa kollegor hade det varit bättre om alla gjort likadant. De dolde sin egen osäkerhet genom att skälla ut Sverige, säger han till SvD.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Beviset: Sverige valde rätt väg under pandemin

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS