Enligt Connects Investerarundersökning spår investerare att medtech, digitalisering och Life Science är framtidens framgångsbranscher.

ANNONS

I Connects Investerarundersökning 2021 svarade 93 av 131 investerare att de under året, en eller flera gånger, har investerat i tidiga tillväxtbolag, sammanlagt har de investerat 270 miljoner kronor.

Varje investerare har investerat mellan 60 tusen kronor och 20 miljoner kronor, 13 procent av dem har investerat över 5 miljoner kronor.

Fler bolag än någonsin startades

I Sverige är investeringsviljan god och i tidiga bolag investeras stora belopp. Enligt Investerarundersökning 2021 är investerarnas intresse för onoterade bolag i tidig tillväxtfas högt. Enligt Bolagsverket startades 73 500 nya företag under 2020, vilket är det största antalet någonsin under ett år i Sverige.

I april 2020 ställde Investerarundersökning frågan om hur möjligheten eller planen att investera i onoterade bolag såg ut i rådande läge med den pågående pandemin, då hade 86 procent av investerarna fortfarande en stark tilltro till svenska start-ups. I april 2021 svarade 81 procent att de fortfarande hade ambitionen och 71 procent att de faktiskt investerade.

Life Science och medtech framtidsbranscher

När investerarna fick spå om framtidens framgångsbranscher och sektorer som de tror har mest tillväxtpotential just nu blev svaret medtech, digitalisering och Life Science. Många lyfte även fram hållbarhet som ett viktigt område.

”Den digitala förflyttning vi som samhälle har gjort senaste 1,5 året har verkligen banat väg för en snabbare utveckling som förändrar och förbättrar människors vardag. Behovet är stort och vi på Connect ser många spännande innovationer inom digitalisering av b.l.a. vård och hälsa. Även arbetet med och förståelsen för hållbarhet har kommit längre idag och man börjar mer och mer se det som en hygienfaktor i alla branscher. De bolag eller investerare som inte sätter sig in i detta och har det som en självklar del i sin affärsstrategi kommer få det tufft, säger Therese Folkesson, ansvarig för Tillväxtkapital & Investerarrelationer i Connect Sverige Region Öst, i ett pressmeddelande.

ANNONS
ANNONS

Connect är en ideell organisation som matchar entreprenörer med kompetens och kapital från näringslivet. För att fånga upp den allmänna investeringsviljan och få en bild av tillväxttrender och tillväxtspaningar tar Connects Investerarbarometer tempen på Sveriges privata investerare en gång i halvåret.

Läs mer: Aktietips från fondförvaltare – tre svenska Life Science-bolag [Dagens PS]