I den Schweiziska staden Basel har två stora läkemedelsbolag sin hemvist, Novartis och Roche. Trots den fysiska närheten bolagen emellan skiljer de sig från varandra på flera sätt. 

ANNONS

Roche Holding AG har sitt högkvarter i Sweizhs högsta höghus och Novartis AG:s högkvarter ligger på gångavstånd i några låga byggnader grupperade runt en park. Tills nyligen ägde Novartis en stor del av Roche.

Roche har gynnats av ett rekordstort antal potentiella nya behandlingar i sent utvecklingsskede och en stark efterfrågan på covid-19-tester, medan Novartis kämpar med att övertyga investerare om sin läkemedelspipeline och med integrering av flera förvärv. Det skriver Bloomberg.

Roche ökar och Novartis minskar

Roches aktie har stigit med 20 procent i år, medan Novartis har minskat med 9 procent. Novartis vd Vas Narasimhan behöver omforma bolaget och göra några smarta förändringar. Med försäljningen av sin andel i Roche för 21 miljarder dollar, över 183 miljarder kronor, nu i november, ökar brådskan, liksom Novartis ekonomiska möjlighet, att göra en affär som förändrar bolagets möjligheter.

Ett alternativ är att köpa upp ett bioteknikbolag, den främsta potentiella kandidaten är Anylam Pharmaceuticals Inc., ett bolag vars marknadsvärde ligger på mer än 20 miljarder dollar, motsvarande 175 miljarder kronor. Detta enligt personer som är insatta och som, enligt Bloomberg, talat på villkor att de får vara anonyma.

Kliniska försök har misslyckats

Några av Novartis läkemedelskandidater som förväntades kunna driva på tillväxten i bolaget har misslyckats i kliniska försök, de har försenats eller fått säkerhetsproblem. Novartis har inte velat lämna några kommentarer om eventuella förvärv eller tillgängliggöra sin vd för en intervju med Bloomberg, skriver tidningen.

Beslutet att sälja Novartis andel i Roche och en eventuell spinoff, eller försäljning av Sandoz generiska läkemedelsenhet, som avslöjades förra månaden, är del av flera strategiska beslut för att skärpa bolagets fokus på banbrytande läkemedel. En försäljning av Sandoz skulle kunna ge så mycket som 50 miljarder dollar, drygt 437 miljarder kronor.

Möjliga uppköpskandidater

Bloomberg skriver att investerare spänt väntar på Vas Narasimhans nästa drag. Novartis försäljning av sin andel i Roche skapade spekulationer om att Novartis kan köpa upp lovande genterapier, cancerbehandlingar eller andra läkemedel, En möjlighet är Alnylam. Bolaget är känt för att förvandla det Nobelprisvinnande konceptet RNA-interferens, RNAi, till godkända behandlingar för sällsynta genetiska sjukdomar.

ANNONS
ANNONS

Nägra andra bolag som skulle kunna vara möjliga uppköpskandidater för Novartis är Vertex Pharmaceuticals Inc., Intellia Therapeutics Inc., Biogen Inc., Incyte Corp. och BioMarin Pharmaceutical Inc., det skriver Bloomberg.

Läs mer: Världens dyraste läkemedel för 21 miljoner – per dos [Dagens PS]