Dagens PS

Här är nio symptom på stroke hos kvinnor

Det är viktigt att känna igen tecknen på stroke, men kvinnors symptom skiljer sig från dem vi fått lära oss
Det är viktigt att känna igen tecknen på stroke, men kvinnors symptom skiljer sig från dem vi fått lära oss. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 18 okt. 2023Publicerad: 18 okt. 2023

Kvinnors symptom vid stroke är ofta subtila och skiljer sig från dem vi fått lära oss att känna igen. Här är nio symptom hos kvinnor.

ANNONS
ANNONS

Hjärnan är väldigt känslig för skador och när det handlar om stroke handlar det om minuter. I våra hjärnor finns 86 miljarder neuroner. Forskning från American Heart Association visar att vi förlorar vi 1,9 miljoner neuroner i minuten vid en stroke, det rapporterar CNN.

AKUT-testet

Att snabbt känna igen tecknen på stroke är därför ett av de bästa sätten att rädda livet på dem som drabbas.

En av de bästa minnesteknikerna för att identifiera stroke är AKUT-testet, det står för Ansikte, Kropp, Uttal, Tid. Så här förklarar Hjärnfonden:

  • Ansikte – kan personen le? Om ena mungipan hänger eller ansiktet ser snett ut, ring 112
  • Kropp – kan pesronen lyfta armarna och hålla kvar i 10 sekunder? Om inte, ring 112.
  • Uttal – kan personen upprepa en mening, om personen sluddrar eller tappar ord, ring 112.
  • Tid – Agera blixtsnabbt, varje sekund räknas. Om du misstänker stroke, ring 112!
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Hög dödlighet bland kvinnor

Enligt USA:s nationella folkhälsomyndighet CDC, är stroke den femte vanligaste dödsorsaken hos kvinnor.

AKUT-testet kan hjälpa till att identifiera de vanligaste symptomen på det människor upplever vid stroke, men allt mer forksing visar att kvinnors symptom är annorlunda.

Hera Kamdar, biträdande professor i neurologi vid Ohio State University Wexner Medical Center, tror att något som bidrar till den höga dödligheten är att kvinnor har andra och förbisedda symptom.

Hon säger att kvinnor ofta får mer subtila symptom.

Kvinnors symptom

Skillnaden mellan fullständig återhämtning och permanent funktionsnedsättning eller död kan vara att lära sig tecknen på stroke.

ANNONS

Förutom de symptom som listas i AKUT-testet har kvinnor mindre märkbara tecken på stroke, de inkluderar svår huvudvärk, allmän svaghet, allmän trötthet, andnöd, bröstsmärtor, illamående, kräkningar, hjärndimma och hicka.

Enligt Hera Kamdar uppstår de här symptomen plötsligt och kan förväxlas med andra hälsoproblem men de förbättras inte med tiden.

Ensidig muskelsvaghet är vanlig hos personer med stroke, men hos kvinnor kanske symptomen inte bara finns på ena sidan av kroppen.

Allt är inte stroke

En del av de symptom som kvinnor kan få, som hicka, kan först verka slumpmässiga, men det finns forskning som tyder på att stroke-relaterad hicka kan vara ett tecken på hjärnskador,

Hickan kan bero på skador i hjärnområden som den förlängda märgen, som styr andningen, och supratentoriala cortex, som är involverad i rörelsekontroll.

ANNONS

Men varje gång en kvinna får hicka eller känner sig dåsig handlar det så klart inte om stroke.

Det är dags att oroa sig när symptomen är så svåra att de försämrar den normala funktionen, om du exempelvis är så trött att du fysiskt inte klarar att stiga ur sängen.

Hera Kamdar säger att varje hicka inte heller är stroke, men att det blir oroande när hickan gör att halsen värker eller när den kombineras med andra symptom, som kräkningar.

Östrogenet påverkar

Forskare har flera teorier om varför män och kvinnor får olika symptom vid stroke, det handlar framförallt om hormoner.

Pågående forskning visar att det kvinnliga könshormonet östrogen skyddar mot stroke, det kan ha med östrogenets antiinflammatoriska effekt som skulle kunna skydda mot hjärnskador.

ANNONS

Det verkar också som att östrogen hjälper till att öka blodflödet i den inre halspulsådern som förser hjärnan med blod.

Det här gäller dock endast det östrogen som produceras i våra kroppar. Enligt Hera Kamdar kan syntetiskt östrogen öka risken för stroke, men den ökade risken är väldigt liten.

Ålder och graviditet

En annan faktor är ålder, när kvinnor blir äldre producerar deas kroppar mindre östrogen, vilket skulle kunna vara anledningen till att livstidsrisken för stroke är högre för kvinnor än för män.

Forskning visar att minskade östrogennivåer under klimakteriet är associerat med ökad risk för stroke.

Enligt Eliza Miller, neurolog vid NewYork-Presbyterian/Columbia University Irving Medical Center, kan graviditet tredubbla risken för stroke för unga kvinnor.

ANNONS

Det beror på att en del kvinnor får blodtryckstillståndet havandeskapsförgiftning, något som ökar risken för stroke.

“Det här är gäller också under perioden efter förlossningen, särskilt om hypertoni inte upptäcks eller inte behandlas på ett adekvat sätt,” säger Eliza Miller till CNN.

Även blodproppar ökar risken för stroke under graviditeten, vårt blod har utvecklats för att bilda blodproppar, särskilt runt förlossningen, för att förhindra att mammor förblöder.

Både Hera Kamdar och Eliza Miller säger att hur snabbt någon återhämtar sig från stroke vberor på hur snabbt personenen söker hjälp, det skriver CNN.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Cannabis ökar risken för stroke och hjärtattack Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS