Google och Pentagon bygger AI-mikroskop

Uppdaterad: 19 sep. 2023Publicerad: 19 sep. 2023
USA:s försvarsdepertement samarbetar med Google för att bygga ett AI-drivet mikroskop
USA:s försvarsdepertement samarbetar med Google för att bygga ett AI-drivet mikroskop. (Foto: TT)

USA:s försvarsdepertement har slagit ihop sig med Google för att bygga ett AI-drivet mikroskop som ska hjälpa läkare att identifiera cancer.

ANNONS
ANNONS

Läkare använder ofta mikroskop för att ställa diagnoser och Goggle har tillsammans med USA:s försvarsdepartement byggt ett alldeles särkilt mikroskop kallat Augmented Reality Microskope, ARM, det rapporterar CNBC.

Arbetat i tysthet

ARM drivs av artificiell intelligens och Google och det amerikanska försvarsdepertementet har i tysthet arbetat med det i flera år.

Tekniken är fortfarande i sin linda och det används ännu inte aktivt för att diagnosticera patienter, men den initiala forskningen är lovande.

För närvarande finns det 13 stycken ARM och ett av dem finns på den ideella organisationen Mitres anläggning utanför Washington D.C.

Mitre arbetar med statliga amerikanska myndigheter och hanterar stora problem som rör teknik. Här arbetar forskare med ARM för att hitta sårbarheter som kan orsaka problem i klinisk miljö.

ANNONS
ANNONS

Enkelt att använda

ARM ser ut som ett vanligt mikroskop, men det är anslutet till ett datortorn som innehåller AI-modellerna som mikroskopet arbetar med.

När ett objektglas placeras under mikroskopet kan AI:n beskriva var cancern finns, den indikerar även hur aggressiv cancern är.

ARM har avsiktligt designats så att det är enkelt att använda, flera organisationer har försökt digitalisera patologers arbetsflöden för att öka effektiviteten men det finns utmaningar med digital patologi.

Mindre lagringsutrymme

Digitaliseringen av en enda bild kan ta över en gigabyte i lagringsutrymme så storskalig datainsamling medför stora kostnader.

ARM ska inte ersätta digitala patologisystem, men Patrick Minot, senior ingenjör för autonoma system på Mitre, menar att det kan hjälpa organisationer att kringgå behovet av dem.

ANNONS

Patologer kan ta skärmdumpar med ARM:s programvara och de är mycket billigare att lagra.

Ett ARM kommer vanligtvis kosta mellan 90 000 och 100 000 dollar, cirka 1 001 169 till 1 112 410 kronor.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: AI-stödd granskning upptäcker mer bröstcancer Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.