Dagens PS

Forskare har hittat gen som fördubblar risken att dö i covid-19

coronavirus
Forskare vid Oxford har hittat sambandet varför covid-19 drabbar sydasiater hårdare. (Foto: Pixabay)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 22 nov. 2021Publicerad: 07 nov. 2021

Oxford-forskare har hittat en gen som fördubblar risken för andningssvikt från covid-19. En större andel av personer med sydasiatisk härkomst bär på genen vilket kan förklara varför de har drabbats hårdare av utbrottet.

ANNONS
ANNONS

Forskarna har kommit fram till att genen, som kallas LZTFL1, är betydligt vanligare bland sydasiater – där upp till 60 procent av befolkningen bär på den, jämfört med 15 procent för européer. Det förklarar varför många människor på den indiska subkontinenten drabbades hårt när utbrottet slog till tidigare i år.

I rapporten som publicerades på torsdagen står det klart att genen med största sannolikhet förhindrar cellerna som kantar luftvägarna och lungorna från att motarbeta viruset.

Vaccinering bäst

Den slår även fast att vaccinering för människor i riskgruppen fortfarande är det bästa sättet att skydda sig mot viruset, och det kan även bli aktuellt med ytterligare forskning kring riktade vaccin till personer med genen framöver.

“Om du har genuppsättningen med högre risk och du mår väldigt dåligt av covid, finns det en femtio procent chans att det inte skulle ha drabbat dig om du hade haft genuppsättningen med lägre risk”, sa James Davies, en av Oxford-forskarna bakom rapporten.

Viktig forskning

Han sa vidare att forskningen visar betydelsen av hur lungorna svarar på viruset – vilket är viktigt i sambandet “eftersom de flesta behandlingar har fokuserat på att förändra sättet på vilket immunsystemet reagerar på viruset.”

För att hitta genen använde James Davies och hans team ai och banbrytande molekylär teknologi för att analysera stora mängder genetisk data från hundratals celltyper över hela kroppen.

ANNONS

Läs även: Långtidscovid ger allvarlig kognitiv påverkan

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS