Dagens PS

Fler barn smittas av invasiva grupp A-streptokocker

Statistik från Folkhälsomyndigheten visar att ovanligt många fall av invasiva grupp A-streptokocker, iGAS, har rapporterats hos barn i Sverige de senaste månaderna
Allt fler barn har dött av invasiva streptokocker i år. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 10 mars 2023Publicerad: 10 mars 2023

Världshälsoorganisationen varnade i höstas för en tydlig ökning av invasiva grupp A-streptokocker hos europeiska barn och nu rapporteras ovanligt många fall i Sverige.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Statistik från Folkhälsomyndigheten visar att många fall av invasiva grupp A-streptokocker har rapporterats hos barn i Sverige de senaste månaderna, det rapporterar Läkartidningen.

Grupp A-streptokocker kan bli invasiva

I ovanliga fall kan grupp A-streptokocker bli invasiva och orsaka blodförgiftning. Hos barn ger de ofta scharlakansfeber. Vården bör vara extra uppmärksam på invasiva grupp A-streptokocker hos barn.

Från oktober 2022 till slutet av februari i år har 33 fall av invasiva grupp A-streptokocker hos barn under 10 år rapporterats i Sverige.

Motsvarande period innan pandemin, alltså oktober 2019 till februari 2020, rapporterades 16 fall bland barn under 10 år i Sverige.

Inga rapporterade dödsfall i Sverige

På grund av eftersläpning i systemet ska de inrapporterade siffrorna ses som preliminära. Hittills har inga dödsfall rapporterats i Sverige, men i Europa har barn dött av infektionen.

“Ökningen beror sannolikt på att vi har ökade kontakter igen och att immuniteten i samhället är sämre. Det här är egentligen den första vintersäsongen på länge som vi inte har några restriktioner”, säger statsepidemiolog Anders Lindblom, till Läkartidningen.

ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Svenska småbarn blev fetare under pandemin

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS