På torsdagen följde Finland Sveriges exempel och pausade Modernas mRNA-vaccin mot covid-19 för män under 30 på grund av ovanliga kardiovaskulära biverkningar.

ANNONS

Hälsomyndigheterna i Sverige och Danmark gick på onsdagen ut med att de pausar användandet av Modernas covid-19-vaccin för alla unga vuxna och barn, efter att en nordisk studie visat att unga personer som fått vaccinet har en något högre risk att utveckla myokardit, hjärtmuskelinflammation. I Norge rekommenderas män under 30 att välja Pfizers vaccin.

”Detta är vanligtvis milda fall och individer tenderar att återhämta sig inom kort tid efter standardbehandling och vila. Risken för myokardit ökar avsevärt för dem som drabbas av covid-19, och vaccination är det bästa sättet att skydda sig mot detta,” sade en talesperson för Moderna på onsdagen, som kommentar till besluten att pausa Modernas vaccin för unga vuxna och barn i Sverige och Danmark. Det skriver Reuters.

Nordisk studie visar på högre

I Finland erbjuds covid-19-vaccin till alla från 12 år och äldre. Chefen för Institutet för hälsa och välfärd i Finland, Mika Salminen, säger att Finland i stället ska ge Pfizers vaccin till män som är födda 1991 eller senare.

”En nordisk studie som omfattade Finland, Sverige, Norge och Danmark fann att män under 30 år som fick Modernas Spikevax hade en något högre risk än andra att utveckla myokardit,” säger han till Reuters.

Fördelarna uppväger riskerna

Enligt det finska Institutet för hälsa och välfärd ska den nordiska studien publiceras inom några veckor och preliminära data från studien har skickats till den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, som redan i juli drog slutsatsen att både Modernas och Pfizers vaccin mot covid-19 kan orsaka hjärtmuskelinflammation och att den ovanliga biverkningen är något vanligare bland unga män efter den andra dosen.

ANNONS
ANNONS

De regulatoriska myndigheterna i både EU och USA, liksom Världshälsoorganisationen, betonar dock att fördelarna med både Modernas och Pfizers mRNA-vaccin, som skydd mot covid-19, uppväger riskerna för biverkningar.

Läs mer: Covid-19-vaccin ökar inte risken för missfall [Dagens PS]