Familjen Sackler höjer sitt bud till 4,3 miljarder dollar för att lösa rättstvisterna kring opioidkrisen i USA.

ANNONS

Purdue Pharma, tillverkaren av opioiden OxyContin, lämnade i måndags in en konkursplan, som skulle omstrukturera företaget och lösa de tusentals rättsfall mot företaget baserat på dess roll i opioid-krisen i USA. Det skriver NY Post, och andra medier.

Purdue Pharma gick i konkurs i september 2019, efter att ha blivit stämda i nära 3 000 fall där de anklagas för att ha underblåst opioidkrisen i USA.

Höjt budet

Planen, som Purdue säger är värd mer än 10 miljarder dollar, gör om företaget till en fond som ska distribuera pengar till stater, lokala myndigheter och stamorganisationer för opioidminskningsprogram. Sackler-familjen som äger Purdue Pharma ska bidra med 4,3 miljarder dollar till planen, om den godkänns. I ett tidigare bud erbjöd familjen 3 miljarder dollar.

”Med narkotikaöverdoser fortfarande på rekordnivåer är det dags att sätta Purdues tillgångar i arbete med att hantera krisen. Vi är övertygade om att denna plan uppnår detta kritiska mål”, säger Purdue Pharmas styrelseordförande Steve Miller.

”Miljardärer på nationell tragedi”

Huruvida planen kommer att godkännas är fortfarande oklart. Många amerikanska stater kräver att en av den stora opioidkrisens största aktörer får stå till svars.

”Sacklers blev miljardärer genom att orsaka en nationell tragedi. Nu försöker de komma undan med det. Vi kommer att fortsätta kämpa för att de ska ta det ansvar som familjer över hela landet förtjänar”, säger Massachusetts justitieminister Maura Healey i ett uttalande.

”I dag är ett viktigt steg mot att ge hjälp till dem som lider av missbruk, och vi hoppas att denna föreslagna resolution kommer att signalera början på en långtgående insats för att ge hjälp där det behövs”, säger medlemmar i Sackler-familjen i ett uttalande, skriver NY Post.

ANNONS
ANNONS

Opioidmissbruks- och beroendekrisen har krävt nästan 450 000 liv i USA mellan 1999 och 2018, enligt den amerikanska myndigheten CDC, Centers for Disease Control and Prevention.

Läs mer: Läkemedelsjätten fälls för opioid-skandalen – Dagens PS