Dagens PS

Dussintals olika däggdjur smittade av fågelinfluensa

Håns i en hönsfarm. Fågelinfluensa har spridit sig till ett ökande antal däggdjur och nu finns farhågor för att det ska börja sprida sig till människor
Fågelinfluensa har spridit sig till ett ökande antal däggdjur och nu finns farhågor för att det ska börja sprida sig till människor. (Foto: TT/AP/Denis Farrell)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 05 apr. 2024Publicerad: 05 apr. 2024

Den senaste tiden har fågelinfluensa spridits till ett ökande antal djurarter, rävar är de däggdjur som varit mest utsatta, men viruset har infekterat dussintals andra arter, bland annat katter, tigrar, sälar, delfiner och björnar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den här säsongen har utbrotten av fågelinfluensa varit färre än vanligt, men utbrotten har spridit sig till nya regioner, som Sydamerika och Antarktis, det skriver Reuters.

Kor och människa

USA:s regering har rappoerterat fall av fågelinfluensa bland mjölkkor i flera delstater och ett fall med en smittad människa i Texas.

Monique Eloit, chef för World Organization for Animal Health, WOAH, sade på torsdagen att spridningen av fågelinfluensa till ett ökande antal arter och sjukdomens ökade geografiska räckvidd har ökat riskerna för att människor ska smittas.

Hon sade dock att situationen med kor i USA bara är ett stort bekymmer om överföringen av smitta skett mellan kor, vilket är något de amerikanska myndigheterna fortfarande utreder.

Mer virus ger större risk

Monique Eloit säger att under de senaste månaderna har en hel rad olika och varierande däggdjur smittats samt att det är oroande att se denna utvidgning till andra arter.

“I slutändan har vi fler och fler arter och fler djur som är kontaminerade, därför ovillkorligen också en högre virusmängd med risk för kontaminering av människor”, säger hon till Reuters.

ANNONS

Vid vissa utbrott av fågelinfluensa har människor som haft nära kontakt med fåglar drabbats av allvarliga eller dödliga infektioner, men någon varaktig överföring från människa till människa har hittills inte observerats.

Liten risk att smittas

Forskare säger att risken för människor som inte utsätts för smittade djur är risken att drabbas av fågelinfluensa väldigt låg.

Men influensavirus tenderar att mutera och det väcker oro för att viruset som orsakar fågelinfluensa ska mutera så att det kan överföras mellan däggdjur, inklusive människor.

På onsdagen varnade Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA, för en storskalig fågelinfluensa-pandemi om viruset skulle mutera så att det kan överföras mellan människor eftersom vi saknar immunitet mot det.

Kan fågelinfluensan bli nästa dödliga pandemi?

Eftersom virus nu dyker upp oftare är risken för att en lika dödlig pandemi som covid-19 inträffar under det kommande decenniet 27,5 procent.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS