Nu påverkar klimatförändringarna din pollenallergi. Varmare temperatur förlänger växtsäsongen – och en längre växtsäsong ger en längre pollensäsong.

Från olika delar av världen kommer rapporter om en tidig pollensäsong och om ”extremt höga” pollental.

ANNONS

Det här är inte isolerade trender, hävdar nu forskare. När planeten värms upp startar allergisäsongen tidigare och varar längre, skriver CNN.

Ökar med 200 procent

Enligt en studie publicerad i Nature förra året väntas pollentalen öka med 200 procent till slutet av århundradet, om uppvärmningen av jorden fortsätter att öka på nivå som den nuvarande.

Climate Central, en ideell organisation fokuserad på klimatnyheter och forskning, analyserade nyligen hur varmare temperaturer påverkat allergisäsongen i 203 amerikanska städer sedan 1970.

Upp till 27 dagar längre

Resultatet?

Växtsäsongen – perioden mellan vårens sista frostnatt och höstens första – är i genomsnitt 16 dagar längre i sydost, 15 dagar längre i nordost och 14 dagar längre i söder samt i väst 27 dagar längre.

En längre växtsäsong innebär en längre allergisäsong.

ANNONS
ANNONS

”På grund av klimatförändringarna ser vi nu en tidigare och längre säsong för pollen, vilket ställer till det för många amerikaner som lider av pollenallergier och även mögelallergier” säger Lauren Casey, meteorolog hos Climate Central, till CNN.

Växtpollen är inte den enda utlösaren av säsongsbetonade allergier. Mögel kan också vara allergiframkallande för vissa människor och kan förvärra säsongsbetonade allergier, enligt Climate Centrals rapport.

Ger mer mögel

Varmare och blötare väder – förhållanden som många platser ser mer av mitt i klimatkrisen – är gynnsamt för mögelutveckling.

”Med klimatförändringar ser vi en ökning av uppvärmningen under alla årstider, men särskilt den snabbaste uppvärmningssäsongen för de flesta platser i USA är vintersäsongen,” säger Lauren Casey.

”Så nu har vi att göra med mögel vid en tid på året som vi vanligtvis inte skulle se det.”

Casey påpekade också att klimatkrisen gör extrem nederbörd mer sannolikt, vilket ger den avgörande fukten för mögel att växa.
Rapporten belyser sambandet mellan allergener och åskväder, som forskare säger sprider pollen och mögelsporer genom luften mer effektivt.

ANNONS
ANNONS

”Tidigare än vanligt”

Doktor Mitchell Grayson, ordförande för Asthma and Allergy Foundation of America’s Medical Scientific Council och chef för avdelningen för allergi och immunologi vid Nationwide Children’s Hospital, säger att han har sett pollenallergier komma tidigare än vanligt.

Behandlingen av allergier kommer inte att förändras även när säsongen blir längre, säger Grayson men påpekar att det är viktigt att vara medveten om vad du är allergisk mot och veta var deras triggers finns i miljön.

Läs även: Pollenkris väntar i skuggan av klimatförändringen [Dagens PS]

Läs även: Sex gånger fler allergiframkallande produkter [Dagens PS]