Forskare drar paralleller mellan covid-19 och ryska snuvan – som trots att den upptäcktes i slutet av 1800-talet fortfarande kan komma tillbaka över tid.

ANNONS

Ryska snuvan upptäcktes i Ryssland 1889 och pandemin dödade runt en miljon människor på ett år, uppger Fortune.

Kan komma tillbaka över tid

Den har många likheter med covid-19 och uppgifter gör gällande att ryska snuvan fortfarande cirkulerar i samhället som OC43, ett vanligt mänskligt coronavirus som ofta orsakar sjukdomar i övre luftvägarna.

En studie från 2021 publicerad i Nature fann en 9,1 procent dödlighet för personer inlagda på sjukhus med bekräftade fall av OC43, även om studien bara spårade 77 patienter mellan 2012 och 2017 på ett koreanskt sjukhus.

Covidforskaren Arijit Chakravarty menar att den ryska snuvan fortfarande kan döda människor.

”Och vi uppmärksammar det helt enkelt inte, vilket är helt rimligt.”

Samtidigt, säger han, är covid är ”mycket mer smittsam” än den ryska snuvan var , och världen är mycket bättre sammansluten än den var under den industriella eran, vilket möjliggör en snabbare sjukdomsspridning där en person med omikron i genomsnitt infekterar runt åtta andra personer.

”Du kan nysa i Wuhan på morgonen och någon kan vara riktigt sjuk nästa dag i Frankfurt.”

Virus försvinner inte

Virus försvinner inte utan finns som bekant  kvar i nya former.

ANNONS
ANNONS

”De förändras och förhoppningsvis anpassar de sig och beter sig”, säger professorn Harald Bruessow som är redaktör för Microbial Biotechnology som publicerar vetenskapsartiklar.

”Personligen skulle jag vara lite skeptisk till att omikron är slutet på detta. Viruset kommer fortfarande att ockupera våra samhällen ett tag.”

Läs även: Testade positivt för covid-19 i 505 dagar i rad före döden [Dagens PS]