Dagens PS

Antikropp mot covid-19 slår mot alla virusvarianter

Enligt George Scangos, Vir Biotechnologys vd och ordförande, står sig antikroppen sotrovimab för behandling av covid-19, väl mot alla virusvarianter.
Enligt George Scangos, Vir Biotechnologys vd och ordförande, står sig antikroppen sotrovimab för behandling av covid-19, väl mot alla virusvarianter. (Foto: Vir Biotechnology)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 18 nov. 2021Publicerad: 18 nov. 2021

Vir Biotechnologys vd säger att den antikropp mot covid-19 som bolaget utvecklat tillsammans med GlaxoSmithKline står sig väl mot alla virusvarianter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tillsammans med GlaxoSmithKline har det amerikanska bioteknikbolaget Vir Biotechnology utvecklat en antikropp, sotrovimab, för behandling av covid-19. Bolagets vd och ordförande, George Scangos, säger till CNBC att antikroppen står sig mot alla varianter av viruset.

Nödtillstånd för behandling av covidinfektioner

Vir Biotechnology är specialiserat inom forskning och utveckling av immunterepeutiska behandlingar och har sin största marknad i USA. Bolagets huvudkontor finns i San Fransisco. Det brittiska, multinationella läkemedelsbolaget GlaxoSMithKline har sitt huvudkontor i London.

I maj gav det amerikanska läkemedelsverket, FDA, antikroppen nödtillstånd för behandling av milda till måttliga covidinfektioner hos barn och vuxna. Antikroppen ges intravenöst och riktar in sig på virusets spikeprotein och förhindrar att det fäster till, och tar sig in i, mänskliga celler.

Även effektiv mot Sars

Enligt George Scangos är antikroppen definitivt effektiv mot covid, men även mot Sars och många andra coronavirus.

“Så, inte bara, tror jag, har vi en antikropp som står sig väl mot alla varianter av covid, men som potentiellt också kan hjälpa till i framtida coronaviruspandemier”, säger han till CNBC.

George Scangos tror att sotrovimab kan skydda lika effektivt även mot nya virusvarianter som uppkommer. Enligt honom har Vir Biotechnology och GlaxoSmithKline fått beställningar världen över på sammanlagt 750 000 doser av sin antikroppsbehandling och i mitten av december kommer bolagen leverera en beställning värd 1 miljarder dollar, motsvarande 8,75 miljarder kronor, till USA:s federala ledning.

Kan smitta mellan djur och människor

Han menar att det är viktigt att komma ihåg att covidviruset kan smitta mellan djur och människor.

“Och så länge som det har djurreservoarer och viruset kan gå in i djurpopulationer, mutera, generera nya varianter och komma tillbaka till människor, kommer vi inte att vara helt utom fara,” säger George Scangos till CNBC.

Läs mer: HPV-vaccin minskar livmoderhalscancer med 87 procent

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS