Dagens PS

AI hittar spermier supersnabbt – hjälper infertila män

spermier
AI-verktyget kan hitta livskraftiga spermier blixtsnabbt, 1 000 gånger snabbare än ett mänskligt öga. Bild: Gerd Altmann/Pixabay
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 07 sep. 2023Publicerad: 07 sep. 2023

AI har många användningsområden, och nu presenterar en australisk forskare ännu ett, nämligen som verktyg för att hjälpa infertila män.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

AI, artificiell intelligens, kan bli lösningen för män med fertilitetsproblem. Enligt BBC News har ett australiskt forskningsteam utvecklat en AI-mjukvara som kan upptäcka levande spermier i prov från män med fertilitetsproblem 1 000 gånger snabbare än människoögat.

Snabbare än ögat

“Den kan upptäcka potentiellt livskraftiga spermier innan en människa ens bearbetat vad den tittar på”, säger doktor Steven Vasilescu som är biomedicinsk forskare vid University of Technology i Sydney, Australien.

Systemet som Vasilescu och hans team utvecklat kallas kort och gott för SpermSearch, och har skapats för att hjälpa de 10 procent av de infertila män som inte ejakulerar några spermier alls, icke-obstruktiv azoospermi.

ANNONS

Senaste nytt

Letar manuellt

I fall där en man lider av azoospermi kan en liten bit av en testikel undersökas i laboratorium, där en embryologi manuellt letar efter levande spermier, som sedan kan injiceras i ett ägg för att befrukta det.

Det är en process som enligt Vasilescu kan ta sex, sju timmar för flera personer.

“När en embryolog tittar ned i ett mikroskop ser de bara en enda röra – en stjärnhimmel av celler”, säger han enligt BBC.

ANNONS

“Där finns blod och vävnader”, fortsätter Vasilescu. “Det kanske bara finns 10 spermier allt som allt, men där kan finnas miljoner andra celler. Det är som en nål i en höstack.”

AI “ska inte ersätta”

AI-verktyget SpermSearch har tränats att identifiera spermier i komplexa vävnadsprover genom tusentals bilder, och ska alltså kunna hitta livskraftiga spermier på nolltid.

Trots det är det inte så att AI ska ersätta embryologer, det ska användas som ett kompletterande verktyg i en process där tid spelar stor roll.

Tidsfaktorn avgörande

“Om du har någon som fått ägg plockade, och du har ägg som måste befruktas handlar det om en kort tidsperiod där vi kan göra det”, doktor Sarah Martins da Silva enligt BBC.

“Kan vi korta ned tiden blir det enormt fördelaktigt.”

Fertiliteten hos världens män sjunker enligt forskarna, och bakom det ligger en hel rad faktorer som inkluderar allt från rökning och föroreningar till dålig kosthållning och stress.

ANNONS

Läs även: Dramatisk ökning av cancer – livsstil avgörande (Dagens PS)

Läs även: Innovation: AI tar upp kampen mot Alzheimer (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS