I en ny rapport från samarbetsinitiativet ”Fair finance guide”, som refereras på DN Debatt, framgår det att Sveriges sju största banker investerar 4,7 miljarder kronor i vapenföretag ”som exporterar till länder som kränker mänskliga rättigheter och deltar i väpnade konflikter”.

Det handlar om Danske bank, Handelsbanken, Länsförsäkringar, Nordea, SEB, Skandia och Swedbank varav Swedbank svarar för drygt hälften av jättesumman som pumpas in i vapenindustrin.

”De svenska bankerna måste ta ansvar och sluta investera i denna typ av kontroversiell vapenexport. Det skulle ge en viktig signal till vapenföretagen och sätta press på andra investerare att ta ställning. Banker och andra finansaktörer spelar en viktig roll för att styra världen i en hållbar riktning, genom vad de väljer att stödja eller inte stödja. Under klimattoppmötet i Paris tog ledande aktörer inom finansbranschen ett ansvar och tryckte på för ett skarpare klimatavtal. Ett liknande ledarskap behövs inom finansiella sektorn i förhållande till vapenbranschen”, skriver debattartikelns författare Bo Forsberg, generalsekreterare, Diakonia, och Jakob König, Sveriges konsumenter, projektledare för ”Fair finance guide”.

LÄS DEBATTARTIKELN: ”Fem svenska fondmiljarder i kontroversiella vapenföretag” [DN Debatt] ›

ANNONS
ANNONS