Dagens PS

Tjejers teknikintresse i rampljuset

Runt 200 gäster kom till tioårsjubilerande Womengineer Awards-galan i fredags. (Foto: Moa Alexandersson)
Runt 200 gäster kom till tioårsjubilerande Womengineer Awards-galan i fredags. (Foto: Moa Alexandersson)
Dagens PS
Dagens PS
Uppdaterad: 22 nov. 2022Publicerad: 15 okt. 2018

Hög stämning när initiativ som bidragit till att inspirera tjejer mot ett teknikintresse uppmärksammades.

ANNONS
ANNONS

På galan Womengineer Awards, som firar tio år i år, träffades i fredags många av landets framstående personer och organisationer för att fira initiativ som verkat för att stärka tjejers teknikintresse.

Galan som lockade 200 gäster hölls på Citykonferensen Ingenjörshuset i Stockholm.

“Vi ser att under åren har allt fler företag, organisationer och privatpersoner samlat sig till skaran som delar visionen om jämställda teknikutbildningar. Vi ville fira att tillsammans är man mindre ensam. Om vi fortsätter arbeta tillsammans kommer vi nå en jämlik ingenjörsutbildning snabbare än om vi inte gör det. Det är jag övertygad om”, sade Dajana Vlajic, projektledare för Womengineer Awards och styrelseledamot i Womengineer.

Om vi fortsätter arbeta tillsammans kommer vi nå en jämlik ingenjörsutbildning snabbare än om vi inte gör det. Det är jag övertygad om", sade Dajana Vlajic, projektledare för Womengineer Awards och styrelseledamot i Womengineer. (Foto: Moa Alexandersson)

Om vi fortsätter arbeta tillsammans kommer vi nå en jämlik ingenjörsutbildning snabbare än om vi inte gör det. Det är jag övertygad om”, sade Dajana Vlajic, projektledare för Womengineer Awards och styrelseledamot i Womengineer. (Foto: Moa Alexandersson)

Kvällens inspirationstalare var Marie Ideström, en av Womengineers grundare, Ulrika Lindstrand, ordförande för Sveriges Ingenjörer, Katarina Mellström och Alexandra Ridderstad, från Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, Ulrica Sultan, forskare om flickors teknikintresse, Ove Lindström, som under många år arbetat för stora teknikföretag. Moderator för kvällen var Lousie Andrén Meiton från Svenska Dagbladet.

Under kvällen uppmärksammades framgångsrika initiativ som bidragit till att inspirera och informera tjejer mot ett teknikintresse genom utmärkelserna:

• Bästa individuella prestationen som mottogs av Linnea Rothin, vd för Elvira

• Bästa informatören som delades ut till Elin ‘Teknifik’ Häggberg, teknikbloggare, föreläsare och journalist.

ANNONS

• Bästa inspiration som gick till Inga Ingenjör av Andrea Pettersson och Malin Yngvesson, en bok som inspirerar barn till naturvetenskap och teknik.

•  Bästa organisationen som delades ut till Datatjej, en ideell förening för tjejer och icke-binära som gillar it/data.

Dajana Vlajic och Ellen Broström, båda styrelseledamöter i Womenengineer. (Foto: Mota Alexandersson)

Dajana Vlajic och Ellen Broström, båda styrelseledamöter i Womenengineer. (Foto: Mota Alexandersson)

Utöver galans priser delades även Elisabeth Tegner Stipendiet ut till Mehrnaz Amanat Bari, spelprogrammerare på Frostbite och som har ett personligt mål att inspirera fler kvinnor att våga koda.

“Det var fantastiskt att samla alla dessa inspirerande personer, organisationer och företag under ett och samma tak, samt få möjligheten att hylla initiativ som varje dag gör världen till en bättre plats. Stämningen var hög och dessa starka engagemang och förmågor fick polhemssalen att vibrera”, säger Ellen Broström, styrelseledamot för Womengineer och halva duon i Womengineerpodden.

Om Womengineer
Det hela började i en föreläsning om hållfasthetslära på Kungliga tekniska högskolan, KTH. I rummet satt civilingenjörsstudenterna Marie Ideström och Emelie Emanuelsson, de insåg att de var de enda tjejerna i salen av nästan 90 elever. De frågade sig varför och kom fram till att det var information och inspiration om yrket och studierna som saknades för att fler kvinnor ska välja en väg inom teknik. I och med det så skapade de ett forum de själva önskade fanns när de skulle välja utbildning, vilket var startskottet till Womengineer. Sedan starten har organisationen verkat för att inspirera och informera unga tjejer att välja ingenjörsyrket.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS