”Det är ett mörkt moln på himmelen för oss.”

Så säger Hans Otterling, partner på Northzone som var en av de första investerarna bakom Spotify, i en intervju med sajten Breakit. Under pågående mässan Sthlm tech fest presenterar riskkapitalbolaget en ny ”rekordstor” fond med ambitionen att investera i nästa stora framgångssaga.

Men när Breakit träffar den tunge profilen passar han på att ge Stockholms tech-scen och Sveriges politiker en rejäl känga. Även om svenska ”unicorns” (bolag värda över en miljard dollar) som Spotify och Klarna har kommit långt från svensk mark kvarstår stora problem. Framför allt är det avsaknaden av talanger i form av programmerare, utvecklare och marknadsförare som spökar, menar han.

”Stora bolag som Klarna och Spotify behöver inte en programmerare, de behöver kanske 100-200 varje år. Så detta påverkar inte bara små startups utan hela ekosystemet.”

En orsak till att Sverige har svårt att locka de bästa är att det fortfarande är både svårt och alldeles för dyrt att betala anställda med personaloptionen, menar han.

ANNONS
ANNONS

LÄS VIDARE: Tung sågning av tech-Stockholm: ”Går inte att hitta medarbetare” [Breakit] >