Sebastian Siemiatkowski, vd för svensksuccén Klarna, bygger ett världsimperium, skriver sajten Breakit i samband med storköpet av tyska Billpay. (Foto: TT)
Sebastian Siemiatkowski, vd för svensksuccén Klarna, bygger ett världsimperium, skriver sajten Breakit i samband med storköpet av tyska Billpay. (Foto: TT)

På måndagen meddelar svenska superstartupen Klarna att man köper tyska betalföretaget Billpay. Exakt hur hög prislappen blir är fortfarande oklart men enligt källor till Financial Times, som citeras av svenska sajten Breakit, betalar man motsvarande 658 miljoner kronor.

Men vad innebär då affären för Klarna? Jo, bolagets vd Sebastian Siemiatkowski har nu blivit ”kung av Europa”, skriver Breakits Stefan Lundell i en analys.

”Genom köpet av Billpay går Klarna från 36 till 48 miljoner kunder i Tyskland. Närmaste konkurrenten på den marknaden, amerikanska PayPal, har 17 miljoner kunder”, skriver han.

Stefan Lundell tror att köpet betyder en acceleration för Klarna i Europa medan man låter verksamheten i USA ”puttra vidare”. Att få en dominant ställning på den så snabbväxande europeiska e-handelsmarknaden är A och O när giganter som kinesiska Alibaba gör sig startklara för vår kontinent, skriver Lundell.

”[Då] vill de ha en betalningstjänst som direkt ger kunderna en heltäckande lösning för hela kontinenten. Där intar Klarna, i och med köpet av Billpay idag, något av en särställning idag.”

ANNONS
ANNONS

Men även om man låter den amerikanska delen vila på hanen kortsiktigt, i samband med offensiven i Europa, finns bara en sak i sikte för den svenska tech-stjärnan, tror Breakit:

”Världsherravälde.”

MISSA INTE: VD:n: Trump och Brexit bra för oss [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Locka svaga kunder Klarnas okända kassako [DagensPS.se] >