DagensPS.se tidigare har skrivit om det enorma intäktsbortfall som det innebär när användare av streamingtjänster lånar ut och delar konton med ett andra hushåll. Men trots att detta är otillåtet har det dock inte hindrat omkring 6 procent av kunderna på marknaden att göra det, enligt en rapport från undersökningsföretaget Parks Associates som publicerades 2015.

Och nu kommer nya siffror om det utbredda fusket. I samband med streamingjätten Netflix färska kvartalsrapport – som krossar alla prognoser med 5,21 miljoner abonnenter jämfört med förväntade 3,22 miljoner och en ökning på 30 procent i omsättning – avslöjas de stora summorna.

En genomgång från sajten Quartz, som citeras av Di Digital, visar att Netflix skulle kunna ha tjänat 391 miljoner dollar – motsvarande 3,2 miljarder kronor – mer om man fått betalt från de som snyltat – bara i USA. Beräkningarna bygger på en färsk undersökning från Reuters förra veckan som visar att omkring 12 procent av de amerikanska tittarna lånar ett konto.

Sajten Varietys Todd Spangler konstaterade redan 2015 att Netflix, HBO och liknande aktörer har stenkoll på det utbredda fusket och noggrant studerar hur många snyltare som senare blir riktiga kunder. Så varför gör man ingenting åt det? Jo, eftersom dessa företag befinner sig i tillväxtstadiet vågar man därför inte göra någonting som skulle kunna äventyra tjänsternas användarvänlighet och i förlängningen antal prenumeranter, menade han.

ANNONS
ANNONS

Men nu kan det snart bli ändring på den saken.

”Om Netflix går från en omsättningstillväxt på 30 procent till 10 procent så kommer det att absolut bli ett större fokus på att de lämnar pengar på bordet”, säger en analytiker till Reuters, enligt Di Digital.

MISSA INTE: Netflix vet att du fuskar – men gör ingenting åt det [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Kunde köpt Netflix för en spottstyver – tackade nej [DagensPS.se] >