Så många år tvingas tronarvingen skaka galler.

annons
annons

En domstol i Seoul har på fredagen dömt Samsungs vice ordförande och arvtagare till koncernen, Lee Jae-yong, till fängelse i fem år. Han anses skyldig till mutbrott och andra korruptionsanklagelser, rapporterar Yonhap News och flera andra internationella medier.

Fängelsestraffet är emellertid lägre än de 12 år som åklagarna krävde i vad som har beskrivits som ”århundradets rättegång” i Sydkorea.

Lee bedöms ha gett mutor till landets tidigare president Park Geun-Hyes och nära vän Choi Soon-sil i utbyte mot stöd för en fusion mellan två dotterbolag.

Affären var kontroversiell då den inte bedömdes skapa aktieägarvärde utan snarare hjälpa Lee att stärka greppet om Samsung-koncernen. Eftersom en statlig pensionsfond var storägare i ett av företagen blev den satt under press från Park Geun-Hye och Choi Soon-sil att godkänna samgåendet, vilket den gjorde.

Det hela fick Park Geun-Hye att bli avsatt som president och numera fängslad för sin inblandning. Choi Soon-sil är också åtalad.

ANNONS
ANNONS

Lee Jae-yong är son till Samsungs ordförande Lee Kun-hee som dock inte varit aktiv i koncernen sedan han drabbades av en hjärtattack 2014. Det har sedan dess förväntats att Lee ska ta över kontrollen över konglomeratet mer formellt men i och med fängelsestraffet uppstår en hel del frågetecken kring detta.

Lee har tidigare via sina advokater meddelat att han tänker överklaga en fällande dom och fallet kan i slutändan hamna hos Högsta domstolen.