Dagens techbrief blir en special, där vi analyserar morgonens stora nyhet: Google-grundarna Larry Page och Sergey Brin lämnar sina toppjobb på moderbolaget Alphabet.

ANNONS

TECHBRIEFEN – Dagens PS samlar viktigaste technyheterna på ett ställe.

Nyheten slog ned som en bomb i natt svensk tid: Googles två grundare Larry Page och Sergey Brin lämnar moderbolaget Alphabet. Det berättar de två företagsledarna i ett blogginlägg.

Brin lämnar sin post som koncernchef, och rollen kommer att försvinna. Page lämnar posten som vd för Alphabet, och lämnar över tyglarna till Sundar Pichai, nuvarande vd för Google, som nu kommer försöka göra båda jobben. Detta i en tid då Google genomgår stora förändringar, och samtidigt får utstå stark kritik från flera håll.

CNBC beskriver avgångarna som kulmen på ett år av misstag, kritik och stora kulturförändringar hos sökjätten. Förra hösten läckte uppgifter via New York Times om att Google givit Androids medgrundare Andy Rubin en fallskärm på 90 miljoner dollar, trots att han misstänktes för sexuellt ofredande.

Uppgifterna gav upphov till en massiv strejk, där 20.000 av bolagets anställda helt sonika lämnade sina kontor mitt under arbetsdagen. Strejken startade också en ny rörelse av aktivism bland de anställda; en grupp som protesterat var enda ”gråzons-policy” och kontraktskrivning bolaget försökt genomföra för sedan dess, skriver CNBC.

Som en följd av detta har Google givit upp flera stora upphandlingar och potentiella projekt, och försökt jobba med bättre transparens, men bolagets kultur är alltjämt i fokus. Så sent som november aviserade bolaget att man ämnar förvärva hälsotech-bolaget Fitbit – en affär som rört upp känslor hos allmänheten.

ANNONS
ANNONS

LÄS MER: Google köper Fitbit [Dagens PS] >

Många litar helt enkelt inte på Google, och är oroliga för vad som ska hända med deras data, oavsett om det gäller mejladresser eller antalet steg man traskat på en dag.

Samtidigt har Google blivit föremål för ett flertal granskningar från myndigheter, och förutom president Donald Trumps ord om en ny granskning av bolaget har även flera av Demokraternas kandidater nämnt Google vid namn under tv-sända debatter.

En av valrörelsens största profiler, senatorn Elizabeth Warren, har svurit att bryta upp jättebolaget Alphabet om hon blir partiets kandidat och vinner valet nästa höst.

Alphabet letar nu efter sin ”nästa grej” när intäkterna från annonsverksamheten börjar plana ut, menar CNBC, ett jobb som nu faller på den briljante ingenjören Sundar Pichai.

Pichai har tidigare basat över både Android- och Chrome-divisionerna, och tog över styret av Google 2015 när bolaget omstrukturerades under nya moderbolaget Alphabet.

ANNONS
ANNONS

Frågan är om han har vad som krävs för att rida ut den här stormen?