Europa siktar på digital självständighet – EU satsar miljarder på att bli oberoende av teknologi från USA och Kina. Det talar för svensk succé.

annons
annons

CNBC rapporterar att EU investerar miljarder euro på vad de tror är fundamentala och grundläggande teknologier, som en del av en policy att få upp sin tech-självständighet.

”Att stärka Europas digitala självständighet är en nyckelkomponent i vår digitala strategi”, säger en talesperson för EU-kommissionen till CNBC.

EU-kommissionen är den verkställande makten inom Europeiska Unionen.

”Europa kan spela en ledande roll i världen när det kommer till teknologi”, säger talespersonen.

Främmande makter kan dominera

CNBC noterar att det är långt kvar till dessa höga mål. Teknologi från amerikanska Cisco och kinesiska Huawei har byggt upp mycket av Europas internet-infrastruktur, och nödvändiga komponenter som halvledar-chip kommer från NvidiaQualcomm och Intel i USA, Foxconn i China, Samsung i Sydkorea och TSMC i Taiwan.

ANNONS
ANNONS

Till det kommer internet-plattformar från USA och Kina som Google, Facebook, Instagram och TikTok, noterar tidningen.

”Europas digitala självständighet vilar på tre pelare: datorkraft, att européer har kontroll över sin egen data, och säker uppkoppling”, säger talespersonen för EU-kommissionen till CNBC. 

”Nationer har blivit oroade att tech tillåter främmande makter att dominera dem på alla möjliga slags sätt”, säger Abishur Prakash, geopolitisk specialist på Center for Innovating the Future, en konsultfirma i Toronto, till CNBC.

Investeras mest i Sverige

Handelskriget mellan USA och Kina har också fått EU att se över sitt eget hus. I ett tal förra sommaren sa Thierry Breton, EU-kommissionär för den inre marknaden:

”Det är dags att ta ödet i våra egna händer. Det betyder också att identifiera och investera i digital teknologi som underbygger vår självständighet och vår industriella framtid.”

Sedan Bretons tal har EU visat med pengapåsen att Europa siktar på digital självständighet. EU har investerat miljarder euro i teknologi som halvledar-chip och telekominfrastruktur. Dessa investeringar ska i sin tur möjliggöra satsningar på andra framtidsteknologier som AI.

ANNONS
ANNONS

EU:s nya linje är goda nyheter för Sverige, som är en av unionens stora teknologiska centrum. Enligt en rapport från Skypemiljardären Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico är Sverige den nation som lockar till sig mest investerat kapital inom teknologisektorn i EU.

”Sverige är faktiskt ett av nyckelländerna som drivit upp nivån i Europa till rekordhöjden. Vi pratar om en summa på ungefär 3,3 miljarder dollar i investerat kapital i landet. Det i sig är en rekordnivå för Sverige och är extra anmärkningsvärt med tanke på dess relativa storlek jämfört med andra länder”, sa Tom Wehmeier, partner på Atomico och medförfattare till rapporten till Di Digital i december 2020.

Läs mer: Här byggs Sveriges nya superdator – Dagens PS