Miljardären Peter Thiels (mitten) nyzeeländska medborgarskap väcker ilska. (Foto: TT)
Miljardären Peter Thiels (mitten) nyzeeländska medborgarskap väcker ilska. (Foto: TT)

Miljardären och Trump-anhängaren Peter Thiel, grundare av betaljätten Pay Pal och en av Facebooks tidigare investerare, skapar nya rubriker. Dokument som begärts ut från Nya Zeeländska myndigheter visar nämligen att Thiel ska ha fått medborgarskap utan att uppfylla landets kriterier, rapporterar amerikanska Bloomberg.

Nyheten har väckt ilska hos både folket och oppositionspartier som menar att den framgångsrike tech-profilen tillåtits köpa sin väg i in efter att bland annat ha donerat motsvarande 6,4 miljoner kronor till landets jordbävningsoffer.

Nya Zeeland har, enligt ett stort reportage i The New Yorker, de senaste åren blivit en populär tillflyktsort för oroliga miljardärer som förbereder sig för ett domedagsscenario. Peter Thiel är bara en av många ultrarika som senaste åren köpt fastigheter i landet som reservplan om civilisationen i västvärlden skulle sättas i gungning, skriver Bloomberg.

”Nya Zeeland blir mycket attraktivt när världen är så pass osäker och turbulent som den är just nu. Men det betyder inte att våra medborgarskap ska bli en handelsvara som är till salu”, säger en talesman för oppositionspartiet Labour.

MISSA INTE: Tech-guruns gruvliga hämnd en ‘farlig kupp’ [DagensPS.se] >

ANNONS
ANNONS

LÄS ÄVEN: Miljardärer jagar ungas blod – vill leva för evigt [DagensPS.se] >