I dagens techbrief berättar vi bland annat om Amazons krav på paus i mångmiljardaffär och att Samsung möblerar om bland cheferna.

TECHBRIEFEN Dagens PS samlar viktigaste technyheterna på ett ställe.

Amazon: Stoppa Microsoft-Pentagon-affär

Amazon har skickat in en begäran till en domstol om att Microsofts arbete med Pentagons gigantiska JEDI-affär ska pausas. Pentagon valde Microsoft före Amazon i oktober.

”Det är viktigt att de många utvärderingsfelen och den uppenbara politiska inblandningen som påverkade JEDI-beslutet granskas”, skriver Amazon Web Services.

Molnkontraktet kan bli värt uppåt 10 miljarder dollar under tio års tid. Amazon har vid flera tillfällen bland annat hävdat att USA:s president Donald Trump påverkat processen genom att uttala sig negativt om Amazon och dess vd Jeff Bezos. (Finwire)

Broadcom tecknar jättekontrakt med Apple

Broadcom har landat ett tre år och ett halvt år långt avtal med Apple om att förse Iphones med trådlösa komponenter. Enligt Broadcom inbringar avtalet 15 miljarder dollar i intäkter, enligt ett uttalande, rapporterar Wall Street Journal.

ANNONS
ANNONS

Apple är en viktig kund till Broadcom då man stod för cirka 20 procent av de totala intäkterna under senaste räkenskapsåret. Förra året ingick Broadcom avtal om att leverera radiofrekvensenheter till Apple. (Finwire)

Uber och Lyft lanserar i Vancouver

Båda taxiappbolagen Uber och Lyft har fått licenser för att dra igång verksamhet i Vancouver i Kanada. Det är efterlängtat då Uber under åtta års tid bedrivit lobbyarbete för att få tillstånd i staden.

Uber förväntar sig vara igång inom några få dagar, skriver Seeking Alpha. Lyft har samtidigt en flotta på över 400 bilar redo för lanseringen i Vancouver. (Finwire)

Samsung skapar ny techplattform och stuvar om i toppen

Samsung Electronics har skapat en ny techplattform som kombinerar enheterna relaterat till artificiell intelligens, internet-of-things och stordata. Det uppger företagsanställda, enligt Korea Herald.

Den nya plattformen har fått ett temporärt namn; ”next generation platform center”. Ansvarig blir Chung Eui-suk, en chef på Samsung mest känd för att tidigare ha lett utvecklingen av den smarta röstassistenten Bixby. Utöver Chung Eui-suk har Samsung möblerat om bland flera andra chefer. Lee Jae-seung från konsumentelektronik-divisionen kommer framöver att leda divisionen inom hushållsprodukter. Kim Hyun-suk som varit delad chef för hushållsprodukter är inte längre det men fortsätter vara vd för konsumentelektronik.

Chefsändringar på Samsung är inte ovanliga då de brukar äga rum med jämna mellanrum. Bolaget har tidigare under veckan utsett en ny mobilchef och befordrat 162 andra chefer. (Finwire)