Säkerhetsföretag varnar för fallgropar och tipsar om hur du skyddar dig.

ANNONS

Dagens snabba teknikutveckling inom bland annat artificiell intelligens, automation och Internet of Things har skapat en allt större marknad för hackare.

Kommersiella sektorer som släpar efter i säkerhetsstandarder är en potentiell måltavla. I en rapport från Akamai pekas turistmarknaden ut som ett sådant segment. Under 2017 inträffade nästan fyra miljarder skadliga inloggningsförsök mot webbplatser hos flygbolag, kryssningsfartyg, hotell, resebyråer och andra aktörer.

Det kan vara skrämmande att tänka sig att en hackare kan stänga ner bagagehanteringen på en stor flygplats och kräva lösensumma för att låsa upp de digitala nätverk som cyberbrottslingen har skapat. Men det scenariot får vi vara beredda på i dag, skriver Akamai i ett pressmeddelande.

Konsumenter uppmanas att vara uppmärksam på vem de delar information med och extra noggrann vid uppkoppling över gäst- eller oidentifierade nätverk. ”En uppdaterad webbläsare hjälper till att varna för osäkra sidor, se till att det alltid står HTTPS, och webbläsaren ska visa ’Säker’ annars ska du aldrig lämna exempelvis personnummer eller kreditkortsuppgifter”, säger Erik Henriksson, kundansvarig på Akamai.

ANNONS
ANNONS

Illustration över cyberattacker senaste dygnet.