Svenska telekombolaget Ericsson har lagt bud på molnbolaget Vonage värt 6,2 miljarder dollar, motsvarande ungefär 55 miljarder kronor.

ANNONS

I ett pressmeddelande på måndagsmorgonen berättar Ericsson om sitt tilltänkta förvärv av Vonage, en global leverantör av molnbaserad kommunikation.

Affären görs enligt rekordbudet upp till ett kontantpris på 6,2 miljarder dollar, vilket motsvarar cirka 55 miljarder kronor.

”Förvärvet stödjer Ericssons strategi att expandera och stärka sin närvaro inom trådlösa företagslösningar och bredda det globala erbjudandet”, heter det.

Ericssons vd Börje Ekholm om förvärvet av Vonage:

”Kärnan i vår strategi är att bygga ledande mobila nätverk baserat på teknikledarskap. Detta skapar förutsättningar att bygga närvaro på företagsmarknaden. Förvärvet av Vonage innebär nästa steg för att leverera på denna strategiska prioritering. Vonage ger oss en plattform som hjälper våra kunder att skapa intäktsströmmar från investeringar i nätverken vilket gynnar utvecklare och företag. Föreställ dig styrkan i 5G, som är den största innovationsplattformen någonsin, direkt tillgänglig för utvecklare. Lägg där till Vonages avancerade förmåga i en värld med 8 miljarder uppkopplade saker. Idag gör vi det möjligt.”

Rory Read, vd för Vonage, konstaterar att bolagen gemensamt har siktet inställt på att ”accelerera” tillväxten på lång sikt och att den nu aktuella affären torde ligga i aktieägarnas intresse.

Förvärvet ska genomföras genom ett förvärvsavtal genom vilket Ericsson förvärvar alla Vonages utestående aktier för en kontant köpeskilling av 21 dollar per aktie.

Köpeskillingen representerar en premie på 28 procent gentemot Vonages stängningskurs den 19 november 2021 på 16,37 dollar per aktie, och en premie på 34 procent gentemot den volymvägda genomsnittliga aktiekursen över tre månader till 19 november 2021 på 15,71 dollar per aktie.

ANNONS
ANNONS

Förvärvet finansieras genom Ericssons befintliga likvida medel, som per den 30 september 2021 uppgick till 88 miljarder kronor på bruttobasis och 56 miljarder kronor på nettobasis.

Läs även: Ny lista: Här är företagen som satsar mest på forskning [Dagens PS]