Dagens PS

OMXS30

OMXS30
Storbolagsindexet OMXS30 följs av många investerare. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 18 dec. 2023Publicerad: 30 maj 2023

OMXS30, eller OMX Stockholm 30, utgör ryggraden i den svenska aktiemarknaden som ett av de mest inflytelserika aktieindexen.

Det inkluderar de 30 mest betydande och mest omsatta företagen noterade på Stockholmsbörsen, vilket ger en omfattande representation av den svenska ekonomin. Indexet spänner över olika sektorer, inklusive finans, industri och teknologi, vilket gör det till en användbar indikator för marknadens övergripande hälsa.

Beräknat baserat på de totala marknadsvärdena av de ingående företagens aktier, återspeglar OMXS30 prisrörelserna för dessa företag. Det används flitigt av investerare och analytiker för att utvärdera och förutsäga marknadstrender samt som en referenspunkt för att jämföra portföljprestanda. OMXS30 fungerar också som underliggande index för olika finansiella instrument, inklusive indexfonder och derivatkontrakt.

Genom att fokusera på Large Cap-företag erbjuder OMXS30 en stabil och trovärdig indikation på marknadens övergripande riktning. Det spelar en avgörande roll för att ge investerare insikt och vägledning i deras beslut, samtidigt som det fungerar som en viktig komponent i den svenska finansiella infrastrukturen.

Klicka dig vidare till det börsbolag du vill se mer information om: