I juni minskade försäljningen av kläder i fysiska butiker med över 19 procent jämfört med samma period förra året. I skobranschen är nedgången ännu tydligare, då försäljningen av skor har minskat med 30,1 procent. 

Försäljningsminskningen för kläder i de fysiska butikerna och deras e-handel har i juni gått ner 19,3 procent jämfört med samma period under fjolåret. I maj var nedgången ännu mer dramatisk, då siffran låg på 26,3 procent, skriver Di.se.

ANNONS
ANNONS

Siffrorna presenteras av branschorganisationen Svensk Handel, vars ordförande Mats Hedenström är kritisk mot den skatt regeringen planerar att införa på vissa klädesplagg. Kläder och skor som innehåller kemikalier som klassas som miljöskadliga kommer att beskattas hårdare.

”I ett läge där modehandeln behöver politikens stöd för att ta sig igenom en exceptionell kris gör regeringen precis tvärtom när de väljer att gå vidare med en straffskatt på kläder och skor. Det är tondövt och riskerar att bli nådastöten som tvingar modebutiker att stänga igen”, säger Mats Hedenström om skatten.