Assa Abloy köper amerikanska Hardware and Home Improvement, HHI, för 37 miljarder kronor. Nu ska den svenska låskoncernen bli marknadsledande i USA.

ANNONS

Det är det största förvärvet hittills. Normalt sett gör Assa Abloy 15–20 mindre förvärv varje år, men inget i denna storleken.

”Det är med marginal vårt största förvärv hittills”, säger Assa Abloys vd Nico Delvaux till Di.

Vill bli marknadsledande

Samtidigt vill den svenska låsjätten med köpet bli marknadsledande inom bostadssegmentet i USA.

”Vi är redan marknadsledande på den kommersiella sidan i USA men har varit väldigt, väldigt små när det kommer till bostäder. Detta bolag ger oss starka medarbetare och välkända varumärken som vi kan utveckla ytterligare”, säger Nico Delvaux.

HHI hade intäkter på motsvarande 11,2 miljarder kronor under det senaste räkenskapsåret och köpet ökar Assa Abloys omsättning med 14 procent.

Det amerikanska bolaget har innovativa produkter som elektroniska och biometriska lås. Det var dock inte enbart smarta nycklar som lockade menar Nico Delvaux.

”HHI har stor expertis inom gör-det-själv-marknaden som vi kan föra vidare till andra marknader.”

Fortsätter köpa bolag

Enligt Nico Delvaux kommer Assa Abloy fortsätta att köpa mindre bolag ”eftersom det är i företagets DNA” och det kan även bli aktuellt med stora förvärv framöver.

ANNONS
ANNONS

”Det finns flera mindre bolag i vår pipeline men de stora förvärven kanske kommer vid enstaka tillfällen, och om det är något för oss så måste vi ta chansen.”

Nico Delvaux beskriver den amerikanska marknaden som en marknad med bra dynamik och som har bra marginaler.

Läs även: Fallande aktier och vd:ar i hetluften [Dagens PS]