Svenska videostreamingbolaget Headweb – som beskrivs som ett slags ”svenskt Netflix” – har gått i konkurs efter flera tuffa år på nacken. Senast i turordning av ägare var bolaget Flow Network som lämnade in ansökan förra veckan.

Men att företaget skulle ha varit någon ”Netflix-dödare” håller en källa i branschen, som sajten Breakit talat med, inte med om.

”När Netflix drog igång var det egentligen inte en ren konkurrent utan ett mer av ett substitut, men det fattade folk inte riktigt i början. Headweb hyrde ut filmer per styck, främst supernya biosuccéer, precis som videobutiken på hörnet.”

Varför man aldrig riktigt fick luft under vingarna beror enligt grundaren, Peter Alvarsson, på att filmjättarna krävde förskottsbetalningar för filmtitlarna vilket blev tufft för liten aktör som låg i framkant innan streaming slagit igenom i Sverige. Bolaget grundades redan 2006 och Alvarsson drar paralleller mellan hans egen ”baby” och supersuccén Spotify som startades av Daniel Ek samma år.

Men Breakits anonyma källa har en annan teori: trycket blev för stort från de stora konkurrenterna som Netflix och Viaplay som bedrev fullskaligt streamingkrig med miljonbudgetar i ryggen. Men nådastöten kom från helt annat håll, menar uppgiftslämnaren.

”Värst av allt var trots allt Swefilmer. Att konkurrera med gratis piratfilm från servrar i Ryssland bara gick inte – det var spiken i kistan för Headweb.”

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: Svensk succésajt i graven – fängelse hotar duon [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Amazon utmanar Netflix- nya videotjänsten testad [DagensPS.se] >