Världshandelsorganisationen (WTO) måste reformeras. Det kräver näringslivet i en rad länder med Svenskt Näringsliv i spetsen. ”Vi behöver globala han­delsregler. Under pandemin har vi sett hur värdekedjor har brutits, vilket hotar jobb och ekonomi”, säger Anna Stel­linger, chef för internationella och EU-frågor på Svenskt Näringsliv.

Svenskt Näringsliv har nu samlat systerorganisationer på samtliga kontinenter till ett upprop för modernisering av WTO, med hjälp av närings­livet.

Öppet brev

Ett öppet brev skickades på onsdagen till WTO:s nya generaldirektör Ngozi Okonjo­ Iweala.

Anna Stel­linger säger till Di att reformarbetet har gått långsamt under många år och kulminerat med den senaste tidens exportstopp av vaccin.

I brevet ges konkreta förslag på ”hur dialogen kan se ut genom en digital platt­form, genom konsultationer och hearings, men också att man knyter ett rådgivande organ med näringslivsrepre­sentanter till sig”.

WTO måste börja arbeta mer i nutiden, menar Anna Stellinger.

”Det finns mycket att göra med att ta bort handelshinder och förenkla för dataflöden och handel med varor och
tjänster.”

WTO hade kunnat göra mer under fjolåret menar hon, och organisationen har en viktig plats i ”att förklara hur beroende vi är av handel och vad exportförbud har för effekter både på kort och lång sikt”.

Rätt kvinna

Samtidigt är Ngozi Okonjo­ Iweala kvinnan som kan axla den nya rollen, enligt Anna Stellinger.

”Jag är övertygad om att hon är rätt kvinna på rätt plats. Hon har en solid bak­grund från politik, ekonomi och internationella organisa­tioner och har redan fått stort stöd”.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Nigerianska ny WTO-chef