”Jag tror vi var lite för optimistiska”, säger medgrundare till det svenska bolaget.

Det är svenska Doctrin, vars affärside är att förändra sjukvården med AI, som tvingats banta sin personstyrka ordentligt, uppger Breakit och berättar att det bland annat inneburit att Magnus Liungman lämnat rollen som vd – han är fortfarande kvar i bolaget – samtidigt som medgrundaren och teknikchefen Niklas Björkman lämnat bolaget.

Svenska Doctrin har som affärside att förändra sjukvården med hjälp av AI. Bilden är tagen i ett annat sjukvårdssammanhang. (Foto: TT)
Svenska Doctrin har som affärside att förändra sjukvården med hjälp av AI. Bilden är tagen i ett annat sjukvårdssammanhang. (Foto: TT)

Enligt artikeln har den fasta bemanningen skurits ned från omkring 60 till 50 personer. Där till uppges ett antal konsulter ha fått gå.

Doctrin har fått en kapitalinjektion på 130 miljoner kronor, framgår det, och bland investerarna finns vårdjätten Capio men även Klarna-grundaren Niklas Adalberths stiftelse Norrsken Foundation, enligt Breakit.

Nu bromsar bolaget sin internationella expansion enligt en medveten strategi, heter det vidare i artikeln, till förmån för den inhemska marknaden i Sverige.

ANNONS
ANNONS

”Jag tror vi var lite för optimistiska om förändringstakten i sjukvården och hur snabbt vi kan skapa förändringar och ändra arbetssätt. Vi har lärt oss att en del saker tar längre tid än vi först trodde”, säger medgrundaren Per Eriksson, som nu är tillförordnad vd, till Breakit.

Han tillägger att bolaget inte befinner sig i någon kris och att inga fler planerade nedskärningar är på gång.

Däremot tillstår han att Doctrin inte är lönsamma ännu och att behovet fortsätter av externt kapital.