På listan över Sveriges 33 hetaste startups är det tre bolag som numera är stammisar. Framgångsrika grundarduon Kristina Lagerstedt och Susanne Staaf leder ett av de hetaste bolagen.

Det är Affärsvärlden tillsammans med Ny Teknik som granskat över 400 svenska startups och nu presenterat årets lista på de absolut hetaste. I detta den 12:e upplagan av listan är det tre bolag som står ut – de har nämligen varit med tre år i rad.

1928 Diagnostics

Göteborgsbaserade 1928 Diagnostics grundades av Kristina Lagerstedt och Susanne Staaf, och kämpar för att hejda antibiotikaresistensen. Bolaget har med hjälp av DNA-sekvensering utvecklat en mjukvara för snabb spårning och identifiering av antibiotikaresistenta bakterier. Snart väntar kommersialisering för 1928 Diagnostics.

Epishine

Epishine, med fabrik i Linköping, utvecklar organiska solceller. I ett första steg ska bolaget producera mindre solceller gjorda för att ersätta batterier i uppkopplade enheter som används inom fastighetssektorn. Därefter är målet solceller som kan integreras i byggnader.

”Vi producerar i dagsläget en rulle solceller i veckan för att trimma in produktionen. Planen är att börja leverera till kunder i slutet av sommaren”, säger vd Mathias Josephson till Affärsvärlden.

Fidesmo

Fidesmo utvecklar kontaktlösa betalningslösningar. Tidigare i år gjorde bolaget ett samarbete med Mastercard, och SEB har lanserat stöd för Fidesmo Pay i Sverige och Norge. Men bolaget har högre uppsatta mål än så:

ANNONS
ANNONS

”Tillsammans med en av världens största mobiltelefontillverkare har vi bland annat gjort en demo kring den nya standard för kollektivtrafik som rullas ut i södra Sverige i höst”, säger vd Mattias Eld till Affärsvärlden.

Här är hela listan från Affärsvärlden och Ny Teknik.