Nordeas chefsekonom Annika Winsth angriper finansminister Magdalena Andersson (S).

Winsth anser att de klimatåtgärder som regeringen presenterat inte är tillräckliga. Den gröna skatteväxlingen ”blir lite populistisk”, säger hon till Dagens Industri (obs, inloggning krävs) apropå regeringens budget som offentliggörs den 18 september.

Visserligen fortsätter den gröna skatteväxlingen med höjda miljöskatter på flera områden. Dock sker inte motsvarande sänkningar på jobb och företagande.

Det kommer senare, skriver Di och förklarar det var Miljöpartiet som var pådrivande till den gröna skatteväxlingen i januariavtalet där miljöskatter för 15 miljarder kronor ska höjas och är tänkt att växlas mot sänkta skatter på jobb och företagande.

Magdalena Andersson klargjorde nyligen i Harpsund för Di att slopandet av värnskatten och ingångsavdraget med sänkta arbetsgivaravgifter inte ingår i den gröna skatteväxlingen.

”Värnskatten och ingångsavdraget ingår inte i den gröna skatteväxlingen”, deklarerade Andersson.

Di konstaterar att det innebär att ytterligare minst 3 miljarder ska gå till sänkta skatter i skatteväxlingen. Men dessa skattesänkningar finns enligt uppgift inte med i höstens budget. I vart fall inte i sin helhet, framgår det i artikeln, utan dessa tas längre fram under mandatperioden.

Tidningen skriver att regeringen och samarbetspartierna ännu inte enats om vilka skatter som ska sänkas, och att det görs olika prioriteringar.

ANNONS
ANNONS

9 miljarder i skattesänkningar återstår medan 6 miljarder i skattesänkningar är klar, enligt artikeln.

Annika Winsth på Nordea menar att det är viktigt att skattehöjningarna går hand i hand med skattesänkningarna, annars är ”risken att väljarna känner sig lurade”, säger Nordea chefsekonom till Di.