Före detta S-märkta näringsministern Björn Rosengren anser att regeringen saknar empati för utsatta företag. ”Skenbar handlingskraft går före omtanken om de drabbade”, skriver Rosengren på Dagens Industris debattsida i tisdagens utgåva.

Rosengren kallar krispaketen från makthavarna för ”cyniska bländverk utan verkan” i en svår tid av ett smittsamt virus. Han beskriver regeringens och Riksbankens agerande i ett läge där coronakrisen nu drar fram över världen, Sverige inget undantag, som ”ett spel för gallerierna” och ”en politisk charad”.

God affär för staten för påstådda gratispengar

Makthavarnas stöd vänder sig i själva verket mot börsen och inte drabbade  företagare, konstaterar Björn Rosengren – som var Sveriges näringsminister för socialdemokraterna 1998-2002 – och slår fast att det inte alls handlar om några gratispengar till landets näringsidkare i ett extraordinärt läge.

ANNONS
ANNONS

”I stället handlar det om ett mycket oförmånligt lån. Med anståndsavgift och kostnadsränta kommer räntan på dessa lån att uppgå till 6,6 procent. Regeringen anslår 300 miljarder och får tillbaka knappt 320 miljarder. Det är ingen dålig affär för staten. För företagarna innebär det i stället i många fall att konkursen infaller när undantagstillståndet är över”, skriver Rosengren på Di Debatt och framhåller att inte heller regeringens kapitaltillskott till Almi på 3 miljarder kronor, eller utökningen av Svensk Exportkredits låneram från 125 till 200 miljarder kronor förändrar någonting till det bättre.

Det som politikerna gjort nu har skett under ”falsk flagg”, stödpaketen är inte transparenta utan ”bara ett uttryck för cynism”, anser Björn Rorsengren.

Läs även: Dagens PS Publisher: ”Tro inte att de styrande vet bäst” [DagensPS.se] »