Enligt rapport är antalet företagsamma kvinnor i landet i dag omkring 287.000. Det är nytt rekord men ändå ett klart numerärt underläge i jämförelse med företagsamheten bland männen. Bakom undersökningen, ”Företagsamheten 2020”, som görs varje år, står Svenskt Näringsliv. Den visar att fler kvinnor är någonsin är företagsamma men fortfarande är de långt efter männen som är drygt 350.000 fler.

”Klyftan beror på att färre kvinnor väljer att starta företag i jämförelse med män, samtidigt som många av de kvinnor som driver företag finns i sektorer som är utsatta för politiska utspel”, säger Jakob Steinstö, projektledare på Svenskt Näringsliv, i ett pressmeddelande.

Närmare åtta procent av den kvinnliga arbetsföra befolkningen i landet uppges vara företagsamma. Totalt när det gäller både kvinnor och män uppgår antalet företagsamma personer i landet till runt 925.000.

När det gäller kvinnlig företagsamhet ökar den i 20 av 21 län. Starkast är gruppen på Gotland och svagast är den i Blekinge.

Drygt hälften av Sveriges företagsamma inom välfärdssektorn är kvinnor, och flest finns inom hushållsnära tjänster, Rut, där nästan sju av tio företagsamma är kvinnor, enligt Jakob Steinstö som svarar så här på frågan vad som krävs för att fler kvinnor ska bli företagsamma:

”Ökade möjligheter för kvinnor att starta och driva företag inom de områden där de har yrkeskompetens och erfarenhet. Här kan kommunerna hjälpa till med råd, vägledning och tillståndsgivande.”

Han tillägger att det även måste bli mer attraktivt att vara företagare i landet genom bland annat lägre skatt på ägande och högre acceptans för att företag måste få gå med vinst för att utvecklas.

ANNONS
ANNONS

Trenden med en långsam ökning av företagsamheten fortsätter. Bland unga (16-34 år) är nyföretagsamheten nu den lägsta sedan mätningen startade 2009, en utveckling som Jakob Steinstö betecknar som ”oroväckande”.

Ladda ned och läs hela rapporten ”Företagsamheten 2020”.