Förslaget läggs fram i en ny utredning och tas emot med öppna famnen.

”Det som är fantastiskt med det här förslaget är att sällskap för äldre ska inkluderas i tjänsterna, det är någonting vi tänkt på och önskat så länge”, säger Cecilia Sidmalm, grundare av omsorgsföretaget Seniorglädje, till Dagens Nyheter som berättar om utredningen.

Där läggs förslaget fram om att personer över 65 år ska kunna göra rutavdrag för exempelvis sällskap i hemmet och även utanför bostaden.

Avdrag för matlagning, bakning och tillsyn av hemmet, trädgårdsarbete och rastning och passning av husdjur är andra förslag från utredningen.

Även Almega är ”väldigt positiva”

Anhöriga ska kunna utnyttja det här när tjänster köps av omsorgsföretag, städbolag och andra typer av serviceföretag till närstående äldre, konstaterar DN.

ANNONS
ANNONS

Om förslagen blir en verklighet är en annan femma. Regeringen ska nu ta ställning till om äldre ska ha ett särskilt rutavdrag, om det är en grupp som ska särbehandlas skattemässigt.

Andreas Åström, näringspolitisk chef på arbetsgivarorganisationen Almega, välkomnar dock utredningens rutförslag.

”Vi är väldigt positiva”, säger han i artikeln.

Utredaren Ulf Rehnberg anser å sin sida att förslaget – om inte annat – tål att utredas vidare och att rutavdraget då kan göras ”utan åldersgräns”, säger han.